Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Volume mai mari, eficienta crescuta

Pentru companiile de transport din Romania ultimii ani au fost deosebit de dificili, dar cei care au reusit sa eficientizeze activitatea si sa atraga clienti si curse noi au depasit poate mai usor problemele. Transpeco Logistics&Distribution si-a diversificat portofoliul, a preluat transporturile Rompetrol, a ajuns la o cota de piata de 30% asa ca acum atentia se indreapta catre tarile vecine, pentru extinderea si in afara granitelor tarii, fie prin urmarea clientilor activi si in Romania, fie in cautare de clienti noi.
 

O prima miscare prin care Transpeco si-a consolidat pozitia pe piata si cota detinuta a fost preluarea activitatii de transport a Rompetrol, in 2011, ceea ce a dus la o crestere cu 20% a cifrei de afaceri si volumelor. „Prin preluarea transportului de la Rompetrol nu doar ca au crescut volumele, dar am reusit sa si eficientizam activitatea si volumele repartizate pe vehicul, ceea ce  a condus la reducerea costurilor. Profitabilitatea a crescut mai putin, situatia economica din ultimii ani ne-a afectat la fel ca pe toti jucatorii de pe piata romaneasca, unde 1-2% nu poate fi considerat profit. Am acceptat sa lucram cu o marja de profit aproape de zero pentru a pastra anumiti clienti si pentru a acoperi investitiile si cheltuielile proprii. Piata transporturilor de produse petroliere este corelata cu cea a vanzarilor de carburanti, pe care s-a inregistrat o scadere de circa 10%“, a explicat Dragos Gadoiu, director executiv Transpeco Logistics&Distribution.
In prezent Transpeco are o cota de 30% dintr-o piata de sase milioane de tone de produse petroliere transportate pe an. Flota companiei transporta carburant, autogaz si butelii, cu o pondere in cifra de afaceri de 70%, 15%, respectiv 15%, cifre care nu s-au modificat semnificativ in ultima vreme.
Printre clientii Transpeco se numara Petrom, Rompetrol, ambele cu diviziile de carburant si de gaz, si Crimbo, insa, asa cum a aratat reprezentantul companiei, „ar mai fi cateva nume de atras, nu numai din cei prezenti in Romania“.

Investitiile in flota continua
Odata cu preluarea transporturilor Rompetrol, Transpeco a trebuit sa faca investitii in marirea flotei, achizitionand 30 de autovehicule  in afara de cele 45 de camioane preluate din flota Rompetrol. Marele avantaj a fost ca o buna parte din respectivele vehicule preluate erau relativ noi si s-au aliniat perfect cu specificul flotei existente, nu s-a intamplat ca in cazul externalizarii transportului de catre Petrom, cand Transpeco a preluat o flota veche, ce a trebuit inlocuita.
Transpeco opereaza in prezent cu circa 300 de vehicule, pentru transportul de carburanti si de GPL. Anul trecut s-au achizitionat 20 de vehicule, din care 15 pentru carburant si cinci pentru GPL, atat pentru segmentul de activitate destinat fostului Petrom LPG, cat si pentru Rompetrol, iar investitia a avut o valoare de circa trei milioane de euro.

Articole similare