Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nevoile IMM au fost prioritizate

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Anca Laura Ionescu, a anuntat ca legea IMM-urilor va fi din nou modificata prin transpunerea legislatiei europene si a noilor directii din planul de guvernare, proiectul urmand sa fie trimis in curand spre avizare Guvernului. Ministerul Economiei, pe langa faptul ca va colabora cu cel al Justitiei si cu Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa (UNPIR) pentru modificarea legislatiei in domeniul insolventei, are in vedere pentru acest an si cinci actiuni prioritare pentru IMM-uri, printre care imbunatatirea accesului la finantare, incurajarea spiritului inovator si cresterea competitivitatii, dar si imbunatatirea accesului IMM-urilor la pietele externe.
 

Ministerul va continua programele de sustinere a IMM de la bugetul de stat, inclusiv programul Kogalniceanu, imbunatatit in acest an prin cresterea plafonului garantiilor (pana la 80%), marirea plafonului de creditare de la 125.000 pana la 400.000 de lei/IMM/an si subventionarea integrala a dobanzii. Totodata, programul care sustine infiintarea de microintreprinderi de catre tinerii intreprinzatori este in desfasurare, fiind bugetat sa sprijine 550 de astfel de initiative. „Desi exista peste 30 de banci comerciale in Romania care ofera pachete si servicii pentru IMM, inca ne preocupa dezvoltarea serviciilor financiar-bancare si de consultanta in domeniu, inclusiv in mediul rural“, a mai spus secretarul de stat, subliniind ca se doreste si perfectionarea si simplificarea cadrului organizatoric de implementare a proiectelor finantate din fonduri structurale, astfel incat sa creasca gradul de absorbtie a acestora.
In Romania exista peste 600.000 IMM care angajeaza mai mult de 60% din forta de munca si ofera peste 90% din PIB (125 de miliarde de euro).

Gradul de absorbtie a fondurilor europene pentru investitii trebuie sa creasca la 50%
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca programul POS CCE (Cresterea Competitivitatii Economice) care vizeaza dezvoltarea productivitatii companiilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de UE in domeniile productie, cercetare/dezvoltare, IT si comunicatii, respectiv energie, va fi deblocat in iunie, iar platile restante vor fi achitate integral in aprilie sau mai, cu bani imprumutati de la Trezorerie. „Pana in iunie, cand vom avea audit de la CE, trebuie sa convingem forurile europene ca am reusit sa reparam deficientele semnalate anterior“, a spus Teodorovici, explicand ca exista peste 2.000 de proiecte depuse pentru acest program inca din 2010, dar care nu au fost evaluate. Pe programul POS CCE, din totalul alocarilor, de 11,16 miliarde de lei pentru perioada 2007-2013, au fost atrase 2,9 miliarde de lei pentru 2.591 de proiecte finantate, cu o rata de absorbtie de aproape 6,8%. In cadrul acestuia, pe axa 1, dedicata investitiilor in IMM si finantarii acestora, au fost semnate 1.422 de contracte la care UE a contribuit cu 2,5 miliarde de lei, din 2.016 proiecte aprobate, …

Articole similare