Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Recuperarea TVA si a accizelor, o mare oportunitate

Rambursarea TVA si a accizelor pentru produsele si serviciile cumparate in afara Romaniei (reglementate legal) este o modalitate de imbunatatire a cashflow-ului companiilor, fiind valabila in cazul achizitiei de combustibil, taxe de feribot, taxe de drum, cazare, service si reparatii. Externalizarea acestui serviciu economiseste timp si nervi deoarece se stie ca in fiecare tara, in fiecare an, apar schimbari legislative ce le dau batai de cap transportatorilor care vor sa recupereze o parte din aceste taxe.

Cu ocazia conferintei Tranzit „Trasabilitatea – o cerinta de calitate sau o obligatie legala?“, Serban Priscu, business development manager in cadrul Madison in Romania, a aratat in ce fel compania pe care o reprezinta poate veni in sprijinul transportatorilor care au multe curse internationale si cumpara produse sau servicii din tarile europene pe unde trec si in care exista reglementari legale pentru recuperarea taxelor amintite.
 

Madison s-a infiintat in 2001 in Praga, avand ca activitate principala recuperarea accizelor in sase tari si a TVA in toate tarile europene plus Norvegia si Elvetia, care, chiar daca nu fac parte din Uniunea Europeana, functioneaza pe baza de reciprocitate cu statele UE in ceea ce priveste returnarea de TVA.
„Specialistii nostri depun in fiecare an aproape 6.000 de cereri, rezultand astfel o relatie foarte buna cu autoritatile fiscale din aceste tari. Suntem printre liderii europeni in servicii de recuperare. Dovada a calitatii serviciilor noastre este recent incheiatul parteneriat cu Eni Agip International“, a afirmat Serban Priscu, adaugand ca „recuperarea accizelor este o mare oportunitate. Daca in 2009 doar trei state permiteau acest lucru, Belgia, Franta si Slovenia, in 2010 s-au alaturat Spania si Italia, in 2012 Ungaria, iar tendinta este crescatoare. In plus, anul trecut clientii nostri au migrat cu alimentarea combustibilului spre tarile in care este posibila recuperarea atat a TVA, cat si al accizelor.“

Conditiile de rambursare variaza foarte mult
Conform reglementarilor legale in vigoare, exista posibilitatea recuperarii accizelor pentru motorina cumparata de transportatori in sase tari si Madison se ocupa de toate: Belgia, Franta, Italia, Slovenia, Spania si Ungaria. Fiecare stat in parte reglementeaza cat anume din aceste accize poate fi revendicat, la fel si sumele reprezentate de accize si in general se inregistreaza o crestere a acestora in ultimii ani.
Serban Priscu este de parere ca „reglementarile legale din fiecare tara trebuie cunoscute in detaliu, la fel si modificarile ce apar. In general, aceste reglementari individualizate pe fiecare stat sunt legate de doua aspecte: masa vehiculului si modul de prestare cuvenit. Nu orice firma poate cere recuperarea accizelor in mod automat. Este important de stiut ca numai pentru facturile emise la cumpararea motorinei se poate depune cerere de recuperare a accizelor, deci nu si pentru bonurile fiscale.

Articole similare