Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Fara taxa de tranzit, dar si fara tranzit

Dupa introducerea taxei de tranzit al Timisoarei de catre vehiculele grele, prefectul judetului a contestat aceasta decizie si a avut castig de cauza in instanta, dar reprezentantii Primariei au decis, in consecinta, ca niciun camion sa nu mai treaca prin oras lor, masura ce a revoltat si mai mult pe transportatori.
Oricum, pana in prezent, nimeni nu a platit taxa introdusa la inceput de an. Potrivit raspunsului trimis UNTRR de Guvernul Romaniei, Departamentul de afaceri europene, Directiva 99/62/CEE instituie un sistem comun de taxare a vehiculelor grele care folosesc reteaua transeuropeana de drumuri sau o parte a acesteia.
 

Actul normativ reglementeaza si dreptul statelor membre de a percepe taxe de utilizare a drumurilor neincluse in reteaua transeuropeana, cu conditia ca impunerea lor sa nu conduca la discriminari in ceea ce priveste traficul international sau la denaturarea concurentei intre operatori. Asa ca taxa ar trebuie sa se aplice fara discriminarea transportatorului pe motiv de nationalitate, tara sau loc de stabilire. In plus, aplicarea si colectarea taxelor de trecere si de utilizare si urmarirea platii acestora se fac astfel incat fluxul liber de trafic sa fie cat mai putin stanjenit.
In plus, taxa trebuie sa fie proportionala cu durata utilizarii infrastructurii, care ar fi trebuit mentionata pe langa cuantum.
In aceeasi adresa se mai mentioneaza ca era obligatorie transmiterea catre CE a informatiilor necesare stabilirii proportionalitatii si transparentei modalitatii de taxare si a impactului sau asupra concurentei in contextul pietei interne si a liberei circulatii a marfurilor. Informatiile ar fi trebuit sa includa cel putin o explicatie a extinderii geografice a retelei de drumuri si vehicule supuse taxarii si nivelurile de taxare avute in vedere, impreuna cu o explicatie a modului in care a fost determinat nivelul taxei de utilizare.

Articole similare