Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rusia a ramas cea mai solicitata relatie la CEMT

425 de companii de transport au intrat pe lista firmelor acceptate la alocarea autorizatiilor CEMT pentru 2014. Romania a beneficiat anul acesta de 183 de autorizatii CEMT de baza, din care 96 sunt nerestrictionate pe Austria, 90 pe Grecia, 55 pe Italia, 155 pe Ungaria, si 67 sunt fara restrictii pe Federatia Rusa. Contingentul de baza s-a transpus intr-un total de 1.702 autorizatii CEMT alocate tarii noastre, dintre care 192 au fost Euro 4 sigur si 1.510, Euro 5 sigur.
 

In acest mod, raportul realizat a fost de 1,4-1,5 vehicule la un CEMT. Rusia a ramas in continuare cea mai solicitata destinatie de catre operatorii romani. Si la aceasta alocare au fost transportatori nemultumiti de numarul de CEMT-uri repartizate, contestand algoritmul de impartire a autorizatiilor. In plus, din cauza ca distributia efectiva a acestora s-a facut prea tarziu, au fost curse pierdute in primele zile ale anului din lipsa de CEMT-uri valabile pe 2014.

Concurenta pentru CEMT-urile nerestrictionate pe Rusia a fost si de aceasta data cea mai stransa dintre toate relatiile unde sunt impuse restrictii, operatorii de transport avand la dispozitie 72 de autorizatii CEMT pentru Euro 4 sigur si 550 pentru Euro 5 sigur. Cererea a depasit de 2,5 ori numarul de „libere“ de Rusia alocate.
La repartitia autorizatiilor nerestrictionate s-a tinut cont de relatiile contractuale declarate pe cererea completata de operatori, precum si de istoricul activitatii transportatorilor pe relatiile respective, prin evaluarea utilizarii autorizatiilor CEMT sau a autorizatiilor bilaterale in 2013. In cazul in care relatiile nerestrictionate completate pe cererea depusa de carausi nu au corespuns cu relatiile contractuale declarate, atunci s-a considerat ca solicitantul nu utilizeaza autorizatiile CEMT pe relatiile respective si acestea din urma au fost excluse de la alocare. De asemenea, cei care nu au folosit CEMT-urile in 2013 sau nu au raportat utilizarea lor au fost scosi de la alocare, au aratat reprezentantii Ministerului Transporturilor.
De precizat ca, dintre cele cinci relatii restrictionate, repartitia „liberelor“ de Ungaria s-a facut prin alocare directa.

Castigatorii CEMT-urilor pentru 2014
H.Essers, din Bihor, are cele mai multe CEMT-uri pentru acest an: 141 Euro 5 sigur. Dintre acestea, 30 sunt „libere“ pe Ungaria, 22 pe Rusia, cinci pe Italia si cate doua pe Austria si Grecia.
Com Divers Auto, din Arges, va putea utiliza anul acesta 108 CEMT-uri Euro 5 sigur, din care aproape jumatate sunt „libere“ pe Ungaria, cate 15 sunt „libere“ pe Rusia si Italia, iar sase pe Austria.
Dumagas Transport, din Dolj, a primit 111 CEMT-uri Euro 5 sigur, toate „libere“ pe Ungaria, 18 pe Italia, sapte pe Rusia si cate doua nerestrictionate pe Austria si Grecia. Acestora li se adauga doua CEMT-uri Euro 4 sigur, din care unul „liber“ pe Ungaria.
Dianthus Company, din Arges, a primit un CEMT Euro 4 sigur si 57 Euro 5 sigur. Toate sunt fara restrictii pe Ungaria, 42 pe Rusia, 29 pe Italia si 12 …

Articole similare