Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Investitii record in ECE in 2016. Romania a performat bine, dar departe de potential.

Piata investitiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est (ECE) a atins anul trecut un nivel record – 12,5 miliarde de euro – cu Polonia si Cehia in „pole position“. Romania a performat bine, insa este departe de a-si atinge potentialul, in conditiile in care a inregistrat cea mai mare crestere a PIB dintre toate tarile ue. Numarul proprietatilor disponibile la vanzare este in crestere si conditiile de finantare s-au imbunatatit, astfel ca se estimeaza o evolutie pozitiva a pietei imobiliare si in 2017.
 

Volumul investitiilor imobiliare in ECE a depasit, in 2016, 12,5 miliarde de euro, in crestere cu 42% fata de anul precedent, marcand cel mai ridicat nivel inregistrat din 2007 si pana in prezent (15,81 miliarde de euro), se arata intr-un raport JLL.
De altfel, 2016 a fost un an al recordurilor in majoritatea tarilor din regiune, in Cehia si Slovacia inregistrandu-se maxime istorice, in timp ce volumele din Polonia, Ungaria si Europa de Sud-Est au atins, de asemenea, niveluri record. Estimarile pentru 2017 raman pozitive, cu conditia ca oferta de noi produse sa acopere nivelurile ridicate ale cererii.
Polonia a atras 36% din volumul investitiilor in regiune, fiind urmata de Cehia, cu 29%, Ungaria, cu 13%, regiunea Europei de Sud-Est, cu 8%, si Romania si Slovacia, ambele cu 7%.
La noi in tara, volumul investitional din 2016 este estimat la aproape 900 de milioane de euro, cu 35% peste cel inregistrat in 2015 (663 de milioane de euro). Numarul tranzactiilor a fost usor mai redus, ceea ce inseamna ca valoarea medie a unei tranzactii a crescut. Nu mai putin de 70% din totalul investitiilor a fost facut in Capitala, insa mai putin decat in 2015, fapt ce demonstreaza o oarecare imbunatatire a lichiditatii in orasele secundare.
Tranzactiile cu spatii de birouri au dominat volumele (45%), in timp ce segmentele de retail si industrial au cumulat fiecare circa 26% din total.

Cele mai mari tranzactii incheiate in 2016 in Romania
1. Achizitia a 26,88% din actiunile companiei Globalworth de catre grupul sud-african Growthpoint, pentru aproximativ 186 de milioane de euro.
2. Achizitia P3 Logistic Park de catre GIC, fondul suveran de investitii al statului Singapore, in cadrul unei tranzactii …

Articole similare

Ad