Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producatorii si autoritatile de mediu duc un razboi de 2 lei!

Un inceput de an cum nu se poate mai prost pentru industria alimentara din Romania, un razboi surd intre autoritati, reciclatori si producatori, pe o miza aparent banala, o taxa de 2 lei, dar cu implicatii directe in buzunarul consumatorului. Din cate se pare, nimeni nu a reusit sa gaseasca solutia iesirii din criza, iar hypermarketurile si producatorii vor fi nevoiti sa plateasca penalitati de zeci de milioane de euro catre Fondul de Mediu (AFM) pe tonele de ambalaje necolectate si nereciclate, desi au contract cu firmele care se ocupa de asta. Astfel, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania) solicita suspendarea aplicarii de penalitati pentru anul trecut.
 

Romania si-a stabilit obiectivele minime de valorificare prin reciclare inca din 2013 astfel: hartie/carton 60%, sticla 60%, metal 50%, plastic 22,5% (din care PET 55%) si lemn 15%. Atingerea acestor tinte asumate este esentiala pentru alinierea tarii noastre la politicile europene asumate prin tratatul de aderare. In acest context, cei care introduc pe piata ambalaje, asa cum sunt producatorii, importatorii si distribuitorii, au obligatia de a realiza obiectivele minime de 60%, finantand in acelasi timp sistemul de colectare si valorificare. Acum, pe fondul ingrijorarii crescande legate de performantele modeste ale Romaniei cu privire la colectare selectiva si reciclare, dar si la impactul semnificativ asupra afacerilor derulate de membri in contextul crizei ambalajelor, la nivelul AHK Romania a fost infiintat un Grup de lucru ce are ca tema Protectia Mediului. Andrei Orban, coordonator al acestuia, a sustinut faptul ca membrii AHK au platit deja anul trecut taxa de penalizare de 2 lei/kg de deseuri de ambalaj pentru cota nerealizata in 2015, iar pentru 2016 Camera Romano-Germana cere suspendarea aplicarii de penalitati „ca masura reparatorie fata de lipsa solutionarii blocajului existent in domeniul colectarii si reciclarii ambalajelor de hartie, carton, plastic si sticla, pana la remedierea situatiei existente. Aceste OTR nu au functionat in 2016 pana in septembrie. Una dintre solicitarile AHK este ca pentru 2016, avand in vedere tot acest haos, sa fie amnistiata penalitatea, mai ales ca producatorii nu au avut cadrul prin care lucrurile sa poata fi rezolvate. In ce masura va exista si un ecou din punct de vedere al viitorului Guvern ramane de vazut. Noi am gresit sistematic, am dat drumul prea multor OTR in Romania. Concurenta intre OTR-uri este defavorabila Romaniei, o spune raportul elaborat de JASPERS la solicitarea autoritatilor romane in 2016. Cu cat sunt mai multe OTR-uri, cu atat tarifele aplicate producatorilor scad si scad si sumele colectate care trebuie sa ajunga la operatorul de salubritate“, a punctat Andrei Orban.
Trebuie spus insa ca aceasta taxa de 2 lei/kg de ambalaj nereciclat nu este noua, ci exista inca din 2005. In urma cu doi ani, insa, legea a fost modificata, OTR fiind exonerate de raspundere in cazul nereciclarii ambalajelor …

Articole similare

Ad