Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

2017, un an cu multe incertitudini

Piata materialelor de constructii s-a contractat foarte mult comparativ cu perioada de dinainte de criza, insa in ultimii ani volumele pe acest segment au inregistrat cresteri constante, desi nu spectaculoase. Distribuitorii si-au propus sa isi conserve portofoliul de clienti si de furnizori, preferand sa lucreze cu mai putine companii, dar care sunt serioase. Cu o cifra de afaceri de circa 4,75 milioane de lei in 2016, Midars Com Casa este un distribuitor de materiale de constructii pentru care inceputul de an se anunta „mai interesant“ decat anul care tocmai a trecut, cel putin pe segmentul de obiective rezidentiale noi si reamenajari de hale, dupa cum ne-a explicat administratorul companiei, Dan Gromic.
 

Acesta a punctat faptul ca „piata materialelor de constructii isi revine incet-incet, insa nu va mai ajunge la nivelul de dinainte de 2008. In momentul de fata, dupa cum a inceput, 2017 pare sa fie mai interesant decat 2016, un an in care am avut alegeri si probleme politice, iar marile proiecte au cam stagnat. Cel putin noiembrie si decembrie au fost blocate. Insa in aceste zile am primit foarte multe cereri de oferta pentru dezvoltare de constructii noi. Vorbim de cladiri, in principal blocuri pentru birouri si segmentul rezidential. Mai mult, o tendinta pe care o observ, cel putin pentru zona Bucurestiului, este aceea de reamenajare pentru hale, care in momentul de fata sunt abandonate. Proprietarii le schimba domeniul de activitate si fac amenajari interioare conform normelor ISU pentru a putea primi autorizatie de functionare.“ Pentru 2017, Dan Gromic prevede insa costuri si mai mari pentru jucatorii care activeaza pe aceasta piata, printre cauze numarandu-se cresterea salariului minim si a dobanzilor, precum si perspectiva de devalorizare.
La momentul de fata, unele dintre cele mai bine vandute materiale pentru furnizorii de materiale de constructii sunt pentru produse pentru protectie la foc. In acest sens, unul dintre furnizorii Midars, Knauf Gips, vine cu o documentatie laborioasa pentru produsele sale, care sunt testate si agrementate, in spatele fiecarei tranzactii existand o documentatie solida. Distributia se face catre magazine de tipul Do It Yourself (DIY), insa exista si o retea de distributie capilara care asigura livrari catre clienti pentru produse Knauf, direct pe santier sau in depozitele lor.

Distributie cu flota proprie
Midars Com Casa, in calitate de distribuitor al produselor Knauf, opereaza doua depozite in Bucuresti, unul in zona de sud, pe o suprafata de 1.000 m2, iar celalalt in zona de centru-est a Capitalei, pe 480 m2. Fiecare dintre aceste spatii este dotat cu cate un stivuitor, in timp ce marfa este distribuita cu sase vehicule Iveco de 3,5 t un Iveco de 7,5 t si un Mitsubishi Canter de 3,5 t, achizitionate noi, prin leasing financiar. In ceea ce priveste costurile din punct de vedere al flotei, administratorul Midars Com Casa spune ca nu a fost neaparat afectat de cresterea tarifelor RCA, ci mai degraba …

Articole similare

Ad