Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Exporturile raman „la pamant“

Luna trecuta, pe Bursa TimoCom, exporturile s-au mentinut la acelasi nivel scazut inregistrat cu o luna inainte, in vreme ce importurile au intrat din nou pe un trend crescator.
Singurele cresteri ale exporturilor au fost pe relatiile Austria, Ungaria si Polonia, unde s-a ajuns la un raport marfa/camion de 4/96, fata de 3/97, cu o luna in urma.
 

De cealalta parte, cele mai acute scaderi ale exporturilor au fost inregistrate pe relatiile Franta (de la 7/93, cu o luna in urma, la 3/97), Italia (de la 5/95 la 3/97) si Bulgaria, de la un raport marfa/camion de 4/96 la 2/98.
In ceea ce priveste importurile inregistrate luna trecuta pe bursa TimoCom, cele mai mari cresteri au fost pe relatiile Italia, unde s-a ajuns la un raport marfa/camion de 50/50, fata de 24/76, cu o luna in urma, si Austria, de la 17/83 la 30/70. In acest timp, singura scadere a importurilor a fost inregistrata pe relatia Ungaria, unde s-a ajuns la un raport de 22/78, fata de 23/77, luna trecuta.
Pe baza datelor centralizate la INS, „Adevarul“ a publicat deficitele si excedentele comerciale ale Romaniei, in functie de plusurile si minusurile balantei comerciale realizate in 2015. Astfel, exporturi mai mari decat importurile am realizat in parteneriatele cu 17 destinatii, detasandu-se aici grupul de tari din Orientul Mijlociu si Apropiat (Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Iran, Liban, Siria, Yemen, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Irak), in care Romania a exportat in 2015 marfuri in valoare de 2,2 miliarde de euro si a importat produse totalizand 376 de milioane de euro, astfel ca a rezultat un excedent comercial de 1,8 miliarde de euro. Pe locul al doilea se regaseste continentul african, unde Romania a exportat marfuri in valoare totala de 2,2 miliarde de euro si de unde a importat produse de 518 milioane de euro, rezultand un surplus de 1,7 miliarde de euro.
Printre tarile cu care Romania a consemnat excedente ale balantei comerciale externe se numara Marea Britanie, Norvegia, SUA, Republica Moldova, Serbia, Israel, Australia si foarte putine tari membre ale UE. Per total, cele 17 destinatii excedentare au absorbit marfuri de aproximativ 33 de miliarde de euro din Romania, expediind catre tara noastra marfuri de 21 de miliarde de euro (surplus de 22 de miliarde de euro).
Statisticile INS mai arata ca balanta comerciala a Romaniei a inclinat catre deficit in 30 de tari, in top fiind China (exporturi de 525 de milioane de euro si importuri de 2,8 miliarde de euro), Ungaria (exporturi de 2,9 miliarde de euro, importuri de 5 miliarde de euro) si Polonia (exporturi de 1,4 miliarde de euro si importuri insumand trei miliarde de euro).
Deficite comerciale de aproximativ un miliard de euro am mai inregistrat in 2015 cu Austria, Olanda si Federatia Rusa.
La mijlocul distantei dintre deficite si excedente se regaseste un grup restrans, de opt tari, cu care Romania a avut decalaje mai mici de 15 milioane de euro in 2015. Printre acestea se numara Letonia, Islanda, Venezuela, Germania, Malta, Grecia, Finlanda si Lituania.
Potrivit INS, in 2015 exporturile totale ale Romaniei au insumat 54,5 miliarde de euro si importurile au totalizat 62,9 miliarde de euro, rezultand astfel un deficit de 8,4 miliarde de euro.

Articole similare