Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

De la cerinte legale la „cultura securitatii“

Cele mai multe companii multinationale de logistica, atunci cand este vorba de securitatea muncii, respecta in primul rand regulile impuse firma-mama, care, de cele mai multe ori, sunt mult mai stricte decat cele prevazute de legislatia romaneasca. Asta in primul rand datorita companiei de asigurari cu care exista incheiate contractele la nivel international, care face tot posibilul sa se asigure ca nu va ajunge sa plateasca vreo despagubire.
 

In plus, si clientii au devenit tot mai atenti cu respectarea unor conditii cat mai dure in acest sens de catre firmele cu care lucreaza, deoarece orice incident le poate afecta serios marfa, disponibilitatea si chiar imaginea. Majoritatea companiilor din logistica are permanent in vedere constientizarea oamenilor asupra pericolelor la care se expun atat prin sedinte periodice, prin afisarea de filmulete in salile de mese, cat si prin incurajarea acestora de a sesiza anumite situatii ce pot deveni periculoase. Asa ca, de la cerintele obligatorii prin lege s-a ajuns in cadrul acestor companii la o adevarata „cultura a securitatii“

In Gebrüder Weiss Romania lucrurile au evoluat destul de mult, astfel incat cerintele minime impuse de lege nu mai sunt suficiente. Oamenii apreciaza innoirea periodica a echipamentelor de protectie a muncii, dar si calitatea, care ii ajuta sa lucreze cat mai usor si mai comod. „Noi discutam periodic despre ce putem face mai mult pe partea de preventie si pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Investitiile presupun timp, consultanti, oameni care lucreaza in zona de preventie. Obiectivul este reducerea accidentelor de munca si, implicit, a zilelor de concedii medicale cauzate de acestea“ a mentionat Viorel Leca, director general al Gebrüder Weiss.

In zona de preventie, Gebrüder Weiss are o politica numita „nearly miss“, prin care fiecare angajat primeste niste fluturasi unde completeaza o situatie pe care a sesizat-o ca fiind posibil periculoasa. „De exemplu, daca cineva a vazut niste fire neizolate, mentioneaza acest lucru pe fluturas, pe care apoi il aduce la departamentul de securitate. La fel procedeaza si un angajat caruia i se poate parea ca in depozit exista un stivuitor foarte uzat. Incercam permanent sa lucram la constientizare si preventie“ a mai adaugat Viorel Leca.
DSV Solutions porneste de la premisa ca oamenii trebuie sa vina de placere la munca, asa ca la intrarea in depozit exista cate o oglinda sub care sta mesajul „Ai grija de tine astazi! Familia te asteapta acasa!“, astfel incat oamenii sa constientizeze cat de important este sa respecte regulile de siguranta. „Noi implementam toate regulile de securitate in munca, dar, daca oamenii nu le respecta, sunt degeaba. De aceea se lucreaza in principal la partea de constientizare a pericolelor, iar in acest sens, permanent le sunt prezentate filme cu situatii ipotetice cu accidente“, a explicat Cristian Negrutiu, director logistica DSV Solutions.

Articole similare

Ad