Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scandalul emulatoarelor AdBlue, inca o pata de noroi pe obrazul transportatorilor romani

Un film in care un smecheras roman vinde o piata intreaga de transport pentru mirajul castigului a pana in 3.000 de euro, prin montajul a 30 de emulatoare de AdBlue in Germania pe cele 30 de presupuse camioane ale unui pretins transportator german, a declansat un scandal imens in Germania, unde oricum, dupa introducerea MiLoG, se cauta noi metode de stavilire a accesului est-europenilor la piata de transport international. Reactia transportatorilor romani este prompta: pentru o economie de circa 375 de euro la un rulaj de 100.000 km (calculata la un consum de AdBlue de 1,5 l/100 km si un pret mediu de AdBlue de 0,25 EUR/l), nicio companie profesionista nu ar risca sa intre in bucluc.
 

Totusi, opinia generala printre transportatorii germani este ca romanii folosesc la scara larga emulatoare de AdBlue, chiar si in randul firmelor cu sute de camioane! BAG a anuntat ca va incepe controalele foarte curand, pentru ca, daca economia utilizatorilor de emulatoare nu e prea mare ca sa fie vorba de concurenta neloiala, fara AdBlue camioanele Euro 5/EEV polueaza ca unele Euro 1, caz in care sistemul de taxare a autostrazilor din Germania este fraudat cu cateva sute de milioane de euro anual, dupa estimarile unor experti germani citati de publicatiile care au si difuzat filmuletul preluat si de site-ul www.traficmedia.ro.

Totul a pornit de la o asociatie non-profit din Germania, Capital Pro, al carei reprezentant, Andreas Mossyrich, a venit in Romania manat de dorinta de a dezvalui „crima organizata din transporturi din Romania”.
Mossyrich a inchiriat un birou la Bucuresti si a inceput sa posteze anunturi de angajare de soferi si dispeceri pentru pretinsa sa firma de transport, Transgloria Forwarding. Astfel a filmat cu camera ascunsa mai multe discutii referitoare la modul de lucru in Romania, pretinzand ulterior ca i s-a oferit o multime de interventii ilegale, de la fraudarea tahografului pana la montajul de emulatoare AdBlue. Ultima i s-a parut interesanta si a incercat sa afle mai multe. A contactat pe internet un vanzator de emulatoare AdBlue, care a si fost filmat cand i-a livrat kitul de montaj, dupa care s-a deplasat la un service (care in imaginile video apare mai degraba ca un depozit vechi, cu o semiremorca frigorifica la poarta pe post de ghereta paznicului). Aici a fost filmat un individ care a afirmat ca ii poate monta in Germania 30 de emulatoare de AdBlue la un pret de circa 90 de euro/bucata, montajul durand cel mult trei ore.
Mossyrich, insotit de un traducator, a cerut sa ii fie demonstrata procedura de montaj, insa amatorul de venituri nu avea un camion disponibil, cand „tocmai” a aparut un camion MAN TGX nou care avea un emulator deja montat, dar nu functiona.

Film real sau trucat?
Astfel a inceput demonstratia. Initial se vorbeste despre o filmare cu camera ascunsa, insa detaliile care pun in prim plan martorii din bord sau modul in care se intervine la sistemul electronic al camionului pentru a monta emulatorul AdBlue indica mai degraba …

Articole similare