Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF a anuntat tarifele de referinta. 7.314 lei pentru un camion in B0.

Cu o zi inainte de expirarea perioadei de plafonare a tarifelor RCA, ASF a anuntat tarifele de referinta pe fiecare segment de vehicule si, surpriza, acestea sunt intr-o prima faza mai mici decat tarifele de prima maxime impuse in ultimele sase luni. Desi mai sunt cateva elemente de pus la punct, cum ar fi factorul „n“, care face diferenta intre clientii cu factor de risc redus si mediu si cei cu risc ridicat, reprezentantii ASF sunt de parere ca nu exista premise de crestere a tarifelor RCA odata incheiata perioada de plafonare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat astazi tarifele de referinta pentru politele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 si normei privind metodologia de calcul a acestora.
 

Tarifele de referinta au caracter orientativ si sunt calculate pe baza datelor cu privire la polite (perioada 2012-2016) si la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asiguratorii autorizati sa practice RCA la data de 31.12.2016.
Tarifele de referinta sunt structurate in functie de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica) si de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri) in functie de categoria vehiculului.
Dintre elementele care compun tariful de referinta, cheltuielile de achizitii si administrare ale companiilor de asigurari au fost stabilite la un nivel de 25% din prima de risc de referinta (calculate ca medie intre valorile existente pe piata la acest moment, cuprinse intre 18 si 32%) si includ si cota de 7,2% virata lunar de asiguratori catre ASF. „Goana dupa cota de piata poate determina plata unor comisioane mai mari catre intermediari si implicit cheltuieli mai mari de administrare, dar acest lucru nu trebuie reflectat in pretul politelor. Este treaba fiecarui asigurator cum se organizeaza“, a explicat Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF, in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul Autoritatii. Incarcarea bonus-malus se va face deocamdata dupa sistemul existent, insa ASF are in plan elaborarea unor clase noi B/M, care sa nu mai tina cont doar de frecventa daunelor, conform bazei Cedam, ci si de valoarea acestora.
Este important de subliniat faptul ca tarifele de referinta pentru RCA calculate de ASF pe diferite categorii de vehicule se situeaza sub tarifele de prima maxime impuse in perioada de plafonare, care se incheie pe 18 mai. Reactualizarea datelor in functie de care se calculeaza tarifele de referinta se va face la fiecare sase luni.
Astfel, pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, cu 3% mai mic fata de tariful de prima maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 lei). De subliniat ca tariful este calculat pentru un vehicul incadrat in clasa B0.
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane …

Articole similare