Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dezvoltare pe mai multe linii de afacere, alaturi de copii

2017 pare a fi anul schimbarii pentru omul de afaceri sebesean Ioan Oprean: a consolidat grupul de firme prin achizitia dealerului Mercedes-Benz din Valcea, afacere unde investeste foarte mult timp in ultima perioada, motiv pentru care este deja pe profit, in acelasi timp cu reorganizarea afacerii pe care si-a construit toate activitatile, firma de transport Oprean. Dupa primele sase luni aceasta inregistreaza deja un profit superior celui din anul anterior, estimand volume in crestere cu 10% si un profit dublu fata de 2016. In plus, prin GV&Oprean Logistics, un joint-venture specializat in automotive, administrat de fiica cea mare, are in plan si extinderea in zona logisticii prin construirea unui depozit in urmatoarea perioada.
Text: Alexandru IONESCU
 

Daca vreodata a fost scump la vedere, in ultimele luni Ioan Oprean este si mai greu de prins pentru o discutie fata in fata. Cu peste 46 de milioane de euro la nivel de grup, omul de afaceri face aproape zilnic naveta Sebes-Valcea, acolo unde se implica personal, alaturi de fiul cel mic, dupa cum tine sa precizeze, in cel mai nou business al sau – Casa Auto Valcea. Cumparata de la antreprenorul Marinica Potop, proprietarul fabricii de lacuri si vopsele Sarcom, cel care o deschisese in 2010 in urma unei investitii de trei milioane de euro, noua afacere este pozitionata intr-o locatie strategica pe coridorul paneuropean IV, care leaga sudul tarii de zona de vest. „Stiam ca este de vanzare si am vazut-o ca pe o oportunitate de dezvoltare. Avand Sebesul, am vrut Valcea si au fost discutii si la Sibiu, pentru a putea forma o retea puternica in zona aceasta a tarii“, marturiseste omul de afaceri. Intre timp, discutia cu Autoklass, proprietarul din Sibiu, nu s-a materializat, dar iata ca cea de la Valcea, da.

Casa Auto Valcea, investitii importante in service
Investitia initiala a fost de peste doua milioane de euro, insa au mai urmat si altele, mai ales in service pentru vehicule comerciale, mai precis camioane, unde exista trei canale de lucru si unde deja se inregistreaza profit. „Prima si a doua masina le vinzi datorita faptului ca esti un bun vanzator, insa pe urmatoarele le dai numai daca ai un service bun. De aceea, investitia mai mare s-a consumat in service, cu atat mai mult cu cat inainte nu prea exista. Abia acum ne-am reautorizat pentru vehicule comerciale si reparam inclusiv camioane. Avem trei linii, una exista, am mai construit inca una, in timp ce pentru a treia, care este la sol, poti lucra inclusiv partea electrica, unde avem multe solicitari. Au fost investitii importante in sedevestica (chei speciale) pentru camioane Mercedes-Benz Trucks si in specializarea personalului, care a fost instruit de producator“, detaliaza Ioan Oprean. Centrul a fost extins, fiind construit pe o suprafata de 3.800 m2, din care 1.400 m2 sunt dedicati showroom-ului si birourilor, in timp ce service-ul se intinde pe 2.400 m2. Un castig foarte important este ca aici exista si un birou de vanzari de camioane, operat de Mercedes-Benz Trucks Romania, care vinde numai prin reteaua proprie, care da putere si notorietate centrului de aici. In plus, „avem si o echipa de vanzari foarte buna”. Spre exemplu, directorul de vanzari are o experienta vasta in domeniu, lucrand mai multi ani in cadrul unei alte companii din domeniu.“
Partea de after sales pentru vehicule comerciale functioneaza deja la parametri optimi, la vanuri activitatea fiind revigorata inca din mai, in timp ce pentru autotractoare lucrurile se misca bine de la finalul lui aprilie. Multe dintre contracte sunt cu firme de transport cu care compania lucreaza si la Sebes – Hödlmayr – insa exista si clienti noi (de exemplu, Luxorcomp, Klacska), parteneriatele fiind incheiate fara obligativitatea asigurarii unui anumit numar de vehicule ce trebuie sa intre in service. In cadrul reprezentantei valcene lucreaza peste 30 de angajati, din care 18 tehnicieni. Anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante, Casa Auto Valcea a avut afaceri de 2,8 milioane de euro, iar pentru anul in curs, datorita investitiilor realizate aici, noul proprietar estimeaza o crestere importanta. „De la Valcea avem asteptari mari, numai in vanzari de autoturisme vom ajunge la finalul anului la circa 100, de la 25-30, cate se comercializau inainte. Este si o piata mai haotica, pentru ca fiecare vinde unde vrea. Noi acordam o deosebita importanta tuturor clientilor, insa luptam foarte mult sa ii aducem la noi pe cei care sunt fideli altor marci. Asta inseamna multa munca, servicii after-market bune. Avem clienti de peste tot, multe colaborari in domeniu, sunt destui transportatori care au nevoie de vanuri etc. Pe partea de service de camioane suntem deja pe profit“, mai spune Ioan Oprean.
Pentru Casa Auto Sebes, deschisa in 2008, initial doar cu service, omul de afaceri estimeaza cresteri importante, cu toate ca 2016 a fost un an extrem de bun, cu afaceri de 10,5 milioane de euro, in crestere cu 31% fata de 2015. „La Sebes suntem renumiti pe partea de service de camioane Mercedes-Benz si MAN la nivel national, printre clienti numarandu-se companii precum Lagermax, Hödlmayr, Dolo Trans, International Lazar sau Com Divers. Pentru problemele pe care nu le pot rezolva oriunde vin aici.“ De altfel, unul dintre clientii importanti este chiar firma Oprean, care din 2009 repara intreaga flota aici, circa 15% din cifra de afaceri a service-ului fiind realizata cu aceste camioane.

GV & Oprean Logistics, o afacere in crestere
Activ de peste 23 de ani in domeniul transporturilor, Ioan Oprean nu se mai implica „asa ca pe vremuri“ in afaceri, preferand sa le lase pe mana fetelor si a oamenilor de baza din echipa. In teorie, pentru ca in practica experienta si flerul de business nu il lasa sa stea prea mult deoparte, intervenind atunci cand este cazul pentru a-si ghida copiii. Astfel, pe partea de transport, cea mai noua companie in care este implicat numele Oprean este un joint venture cu Grosse Vehne, materializat in 2014 si denumit GV & Oprean Logistics. Potrivit omului de afaceri, colaborarea a venit ca urmare a insistentelor companiei de transport nemtesti specializate in automotive, care si-a dorit un parteneriat cu firma sebeseana datorita experientei pe care aceasta o avea pe plan local, din 2010 Oprean efectuand transport de piese Mercedes cu flota dedicata. „E un avantaj, pentru ca si ei lucreaza cu Daimler in Germania. Totusi, primul contract local cu Mercedes l-am castigat cand nu aveam camioane inmatriculate pe GV & Oprean“, rememoreaza Ioan Oprean.

Articole similare