Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vizibilitate si siguranta in trafic si in centrele logistice

Activitatile desfasurate in unitati industriale sunt mereu conectate cu un nivel ridicat de risc, astfel ca este foarte important sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a evita posibilele accidente. Unul dintre obiectivele Raben Group este sa aiba grija de sanatatea si siguranta angajatilor si de aceea compania acorda o atentie foarte mare celor trei principii din filosofia SHE (Safety, Health, Environment), care ajuta la cladirea unei culturi solide in ceea ce priveste siguranta in randul angajatilor si subcontractorilor.


Raben, unul dintre cei mai mari operatori de transporturi si logistica din Europa, a dezvoltat o serie de initiative educationale, de informare si de training prin care sa promoveze sanatatea si siguranta angajatilor la munca si acasa, una dintre ele fiind legata de necesitatea purtarii echipamentului de avertizare. Compania acorda o atentie speciala purtarii echipamentului reflectorizant, mai ales in cazul angajatilor din depozite si soferilor de camioane. Pentru Raben este esential ca fiecare angajat si fiecare subcontractor sa se simta in siguranta la locul de munca. Si, cum in acest domeniu oamenii sunt mereu pe drum, firma se concentreaza asupra promovarii unui comportament corect in trafic pentru a ajunge la destinatie in siguranta, indiferent daca e vorba de o livrare in cel mai indepartat colt de pe glob sau de drumul spre casa.
Asa cum subliniaza Valentin Storoj, Managing Director Raben Logistics Romania, „de multe ori spunem ca nu ni se poate intampla nimic rau, in special daca suntem angajati cu experienta. Pana la urma, cunoastem aceasta profesie in profunzime, am trecut prin multe situatii, asa ca stim cum sa ne comportam ca sa nu devenim victimele sau autorii unor accidente. Totusi, problema este ca, oricata incredere am avea in competentele si in puterea noastra de concentrare, nu putem sa raspundem pentru actiunile altora.“
Fiecare sofer trebuie sa aiba acces usor si rapid la imbracamintea reflectorizanta, de aceea pastrarea unei veste in portbagaj sau in kit-ul de transport de marfuri periculoase nu reprezinta cea mai buna idee. In caz de defectiune a vehiculului sau de accident pe traseu, conducatorii auto sunt nevoiti de cele mai multe ori sa iasa rapid din masina si sa faca reparatii intr-o zona cu trafic intens si de aceea este important sa existe veste pentru toti pasagerii.
Dar pericole nu sunt doar pe autostrada. Un trafic foarte intens exista si in depouri si centre logistice, considerate si ele deci zone cu un risc ridicat de accidente, iar utilizarea echipamentelor reflectorizante trebuie sa fie un standard.
Astfel, in contextul unui trafic intern foarte ridicat si al operatiunilor frecvente de transfer al marfurilor, si tinand cont de faptul ca o coliziune cu un motostivuitor, de exemplu, poate fi la fel de grava ca un accident pe sosea, purtarea echipamentului reflectorizant de categoria 2 este obligatorie pentru toate depozitele Raben Group si depourile de camioane.
Imbracamintea reflectorizanta este clasificata in trei categorii: 3, 2 si 1. Imbracamintea cu cea mai mare vizibilitate (categoria 3) este folosita in special de catre muncitorii care sunt in pericol sa fie accidentati pe sosea (de exemplu, lucratorii de pe autostrazi). Acest tip de echipament garanteaza vizibilitatea purtatorului de la o distanta de pana la 300 m, suficienta pentru ca soferul sa reactioneze la momentul potrivit si sa evite o coliziune. Vestele reflectorizante de clasa 2 asigura o vizibilitate de pana la 150 m, iar cele de clasa 1 ofera cel mai scazut nivel de protectie.
Pictograma numerica de pe vesta se refera la categoria echipamentului, iar instructiunile de intretinere precizeaza numarul de spalari permise pana cand produsele isi pierd calitatile reflectorizante. Acest tip de echipament poate fi combinat in mai multe feluri. De exemplu, o vesta de clasa 2 impreuna cu pantaloni de clasa 2 formeaza un set complet de clasa 3. La fel, o vesta de clasa 2 cu pantaloni de clasa 1 pot deveni un set de clasa 3.

Standardele europene garanteaza siguranta
Reducerea la minimum a riscului de accidente ofera conditii de munca sigure si, astfel, duce la cresterea eficientei. Pentru a ne asigura ca imbracamintea reflectorizanta pe care o folosim este vizibila de la distanta, trebuie sa verificam daca a fost fabricata in conformitate cu standardul european EN 20471:2013 sau cu ISO 13688: 2013. Echipamentele certificate pot utiliza doar trei culori de fond fluorescent – galben, rosu si portocaliu-rosu – iar standardul defineste factorul lor de luminanta. Latimea minima a materialului reflectorizant este de 50 mm, in timp ce cantitatea de banda reflectorizanta depinde de categoria de imbracaminte.

Articole similare