Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Importam forta de munca din afara UE, dar nu suficienta!

La finalul lunii septembrie a.c., in Romania lucrau legal, cu contracte individuale de munca active, inregistrate in Registrul General de Evidenta a Salariatilor in format electronic (REVISAL), aproape 24.000 de expati, inclusiv apatrizi. Excluzandu-i pe acestia din urma, angajatorii romani totalizau o forta de munca din afara spatiului UE de circa 17.800 de straini, cei mai multi din Turcia (3.716), China (2.155) si Vietnam (1.905). Printre domeniile preferate de acestia se numara constructiile, industriile constructoare si prelucratoare sau HoReCa – restaurantele, acolo unde activeaza cei mai multi lucratori non-UE, dupa cum arata datele obtinute de Tranzit de la Inspectia Muncii, institutie aflata in subordinea Ministerului Muncii. Aceleasi date ne spun ca in Transporturi, pe mai multe coduri CAEN aferente acestui domeniu, inclusiv operatori de transport persoane, lucreaza aproximativ 700 de persoane din afara UE, numar insuficient daca ne raportam la intreg parcul auto comercial.


Potrivit datelor inregistrate in REVISAL, la finalul lui 2017, fara a-i pune la socoteala si pe functionarii publici, personalul din justitie sau cadrele militare, Romania avea 5,528 milioane de salariati activi. Acum, dupa primele noua luni din 2018, in acelasi registru electronic completat catre angajatori in ordinea incheierii, modificarii sau incetarii raporturilor de munca incheiate pe baza contractelor individuale de munca, figurau activi circa 24.000 de straini din afara UE, Spatiului Economic European (SEE) si Confederatiei Elvetiene (CE), precum si apatrizi. Nu este nicio surpriza faptul ca pe primele trei locuri in topul tarilor non-UE-SEE-CE din care provin cei mai multi straini se afla Turcia, cu 3.716 de salariati, China, cu 2.155, si Vietnam, cu 1.905 persoane. Vecinii nostri in schimb, Moldova si Ucraina, se situeaza pe locul al patrulea, cu 1.459 de salariati, respectiv la mijlocul clasamentului, cu 338 de persoane. De altfel, cel putin in domeniul transporturilor, din discutiile cu angajatorii si cu recrutorii am aflat ca tara noastra nu este atat de tentanta pentru acestia, fiind folosita ca un punct de tranzit catre Europa.

Bucurestiul angajeaza cei mai multi expati in transporturi
Datele provenite de la Inspectia Muncii arata si domeniul de activitate economica dupa clasificarea CAEN, iar din totalul expatilor ne-am putut astfel da seama ca doar 696 lucreaza in transporturi in urmatoarele domenii: 4920 – transporturi de marfa pe calea ferata, 4931 – transporturi urbane, suburbane si metropolitane de calatori, 4932 – transporturi cu taxiuri, 4941 – transporturi rutiere de marfuri, 5040 – transportul de marfa pe cai navigabile interioare, 5110 – transporturi aeriene de pasageri si 5121 – transporturi aeriene de marfa. Mergand mai departe, din acesti aproape 700 de straini din state situate in afara UE, cei mai multi, respectiv 518, lucreaza in companii a caror principala activitate este transportul rutier de marfuri. Din punct de vedere al judetelor, remarcam faptul ca pe primul loc se afla Bucurestiul, cu 68 de salariati straini non-UE activi, urmat de Bihor, cu 67, Prahova, cu 53, si Ilfov, cu 31 de salariati activi. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Maramures, Arges, Sibiu, Arad, Cluj, Dambovita si Dolj, fiecare cu cel putin 10 persoane.
Romanii nu vor sa munceasca?
Dupa Republica Ceha, care inregistreaza un procent de aproape 80%, Romania este al doilea stat din Europa in ceea ce priveste cererea de angajare a migrantilor din afara UE, cu o rata de angajare de 76,3% potrivit datelor Eurostat. In acest context nu e de mirare ca la jumatatea anului autoritatile au decis suplimentarea cu 8.000 a numarului de autorizatii de munca, pentru un total de 15.000, potrivit HG nr. 596/2018, care a modificat si completat HG nr. 946/2017. Ca si pana acum, cele mai multe avize sunt pentru lucratori permanenti (18.000), urmate de cele pentru cei detasati (5.200). De altfel, in primele 10 luni ale anului, Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) emisese deja 7.070 de avize, atat pentru angajare, cat si pentru detasare, cele mai multe pentru cetateni vietnamezi (2.421), turci (895), nepalezi (521), chinezi (505), sri lank-ezi (414) si sarbi (381). Mai mult, in functie de Clasificarea Ocupatiilor din Romania, cele mai multe avize au fost date pentru urmatoarele meserii: zidar-pietrar (448), sudor (373), muncitor necalificat (368), fierar betonist (298), dulgher restaurator (259) si manipulant marfuri (217). In ceea ce priveste soferii profesionisti, IGI a acordat mult mai putine avize de angajare si detasare, avand in vedere faptul ca aceasta categorie profesionala a fost incadrata la categoria „Alte functii“, care insumeaza un total de 4.407 avize.
In raspunsul catre revista noastra, IGI mai spune ca la inceputul lui iunie a.c., informase Ministerul Muncii ca eliberase deja 3.000 de avize de angajare pentru lucratori permanenti, in timp ce contingentul de avize de detasare era epuizat. „In contextul in care, la acea vreme, erau inca 204 cereri de eliberare in curs de solutionare si IGI a semnalat faptul ca a primit o serie de solicitari din partea mai multor companii care deruleaza, in principal, proiecte de dezvoltare imobiliara, Guvernul a decis majorarea numarului de lucratori permanenti de la 4.000 la 8.000 si a celor detasati de la 1.200 la 5.200.“ De altfel, in primele luni (n.r. – 01.01-03.05) s-a constatat o majorare cu 55% (3.124 versus 1.385) a cererilor fata de perioada similara din 2017. Potrivit celor comunicate de catre IGI, in comparatie cu anul trecut, se observa o crestere cu 54% a numarului de avize de munca eliberate. In prezent, documentul prin care se stabileste contingentul de lucratori straini pentru 2019 este in elaborare la Ministerul Muncii. Nu in ultimul rand, in favoarea deciziei de suplimentare a contingentului au cantarit si datele oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, potrivit carora, din totalul locurilor de munca vacante inregistrate in primul trimestru din 2018 si puse la dispozitia persoanelor aflate in cautare de loc de munca aflate in evidentele institutiei, 31.464 au fost declarate in mod repetat de catre angajatori ca fiind neocupate.

Liber la angajat expati: firmele ii pot angaja pe salariul minim
Angajatorii romani vor putea sa angajeze muncitori straini pe care sa ii plateasca incepand cu nivelul salariului minim brut pe tara, in loc de mediu, asa cum se stipula pana acum, potrivit unei noi legi adoptate recent de Parlament, cu aplicabilitate din 9 noiembrie.
Pana acum, muncitorii straini erau platiti cu minimum 2.500 de lei net, atat cat este salariul mediu in Romania, masura fiind descurajatoare pentru angajator, care se vedea nevoit sa cotizeze mai mult la stat pentru aceleasi servicii prestate de un muncitor necalificat strain, decat pentru unul roman. Din 9 noiembrie insa, un lucrator din afara UE va putea fi platit cu 1.162 de lei net. Actul normativ – Legea Nr. 247 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania – a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 7 noiembrie.
Pe langa reducerea nivelului salarial, noile modificari vizeaza, in principal, relaxarea conditiilor in ceea ce priveste eliberarea avizului de angajare in munca a strainilor, pentru tipurile de lucrator permanent, stagiar si transfrontalier, prin simplificarea procedurilor de selectie parcurse de catre angajatori. Taxele pentru eliberarea avizelor de angajare in munca/detasare au fost reduse la jumatate fata de valoarea perceputa pana la data prezentei legi, respectiv de la 200 la 100 de euro in cazul avizului de angajare pentru lucrator permanent, detasat, transfrontalier, stagiar si de la 50 la 25 de euro, in cazul in care angajatorul incadreaza in munca un strain titular al dreptului de sedere temporara pentru studii dupa absolvirea studiilor sau pentru titularul dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei, precum si in cazul schimbarii angajatorului sau a functiei, la acelasi angajator.
Legea stabileste noi conditii pentru strainii intrati in Romania in baza conventiilor internationale sau a altor acte normative prin care sunt exonerati de la obtinerea vizei, care incalca reglementarile in domeniul migratiei, in principal privind incadrarea in munca, arata si Inspectoratul General pentru Imigrari. Regimul de sanctiuni a fost si el completat prin introducerea unor noi contraventii pentru cei care impiedica in orice mod lucratorii Inspectoratului General pentru Imigrari de a exercita, total sau partial, controale in medii si locuri frecventate de straini. Valoarea amenzii este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Articole similare