Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Aur si argint pentru Kamaz…

… dupa o competitie dura, decisa in ultimul moment – desi invingatorul a condus in clasamentul general aproape cap-coada – si cu unele greseli organizatorice legate de sistemul de calcul al timpilor. Campionul din acest an este Eduard Nikolaev (Kamaz), intrat pentru a patra oara in posesia titlului la Dakar. L-au urmat Dmitry Sotnikov (Kamaz), singurul pilot rus din concurs care nu a castigat pana acum aceasta competitie, dar care a fost al doilea si in 2017, si Gerard De Rooy (Petronas De Rooy Iveco), invingator de doua ori in cel mai dur raliu al lumii, in 2012 si 2016.

La 10 ani de la prima editie a raliului Dakar in America de Sud, competitia din 2019 s-a desfasurat pe un traseu nou, doar in Peru, iar zonele nisipoase din aceasta tara, unde competitia a ajuns prima data in 2012 si 2013 si unde a revenit in 2018, au jucat un rol decisiv in desemnarea castigatorilor.
La start s-au prezentat 334 de vehicule – 137 de motociclete, 26 de ATV-uri, 130 de autoturisme (inclusiv 30 SxS – Side-by-Sides) si 41 de camioane, dar rata de abandon a fost una record pentru ultimii ani, astfel ca au incheiat competitia doar 76 de motociclete, 16 ATV-uri, 77 de autoturisme, 21 de SxS si 14 camioane.

Campionul din 2018 a inceput in forta
Etapa 1, de la Lima la Pisco, a avut pentru camioane 247 km de legatura si 84 km de cursa speciala rapida, in care dunele au ocupat aproape 70%. Victoria i-a revenit campionului din 2018, Nikolaev, urmat la 18” de Ton Van Genugten si la 53” de Federico Villagra (ambii de la Petronas De Rooy Iveco). De Rooy a fost al patrulea, la 1’44” de lider, fiind urmat de celelalte trei echipaje Kamaz. Olandezul a pierdut timp din cauza supraincalzirii unei anvelope, care a si luat foc, si a unei probleme la un senzor turbo, dar per ansamblu pilotii echipei Petronas Iveco s-au declarat multumiti de rezultat si au aratat ca acesta se datoreaza mai ales noii transmisii automate Allison, care ii ajuta sa mearga mult mai lin printre dune.

Articole similare