Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Frauda prin emulatoare AdBlue nu este un fenomen

Problema manipularii sistemelor SCR in cazul camioanelor revine in actualitate in presa germana, insa nu este un fenomen, asa cum s-a speculat in mai multe randuri. Chiar recent, presedintele BAG (Biroul Federal pentru Transportul de Marfuri), Andreas Marquardt, a readus in discutie problema fraudei prin emulatoare AdBlue, insa, potrivit cifrelor prezentate in urma controalelor, nu rezulta ca ar fi un fenomen. De fapt, tot media germana, si anume publicatia specializata ETM Verlag (EuroTransportMedia Der Nutzfahrzeug-Verlag) a atras atentia, inca din 2017, asupra faptului ca orice fapta verificabila care respinge aceste acuzatii privind existenta unui fenomen in masa este ascunsa in mod constant.


Totul a plecat de la un studiu in urma caruia a rezultat un reportaj publicat de televiziunea germana de stat ZDF, in cadrul emisiunii „Frontal 21“. In acel material video, o buna parte din el fiind realizat cu camera ascunsa, si despre care revista Tranzit a mai scris in cateva randuri, apar mai multe persoane atunci cand pe un camion se monta un dispozitiv despre care se afirma ca ar fi un emulator de AdBlue. Din cate se pare, persoana despre care se spune ca ar fi transportatorul in cauza ar fi afirmat ca la un parc auto de 30 de camioane nu a alimentat niciodata cu solutie de uree si ca face astfel o economie de circa 2.000 de euro/an/camion. Astfel, cei de la „Frontal 21“ au calculat, in ianuarie 2017, un prejudiciu anual de 60.000 de euro „in detrimentul mediului inconjurator“, potrivit jurnalistilor de la publicatia specializata Eurotransport.de.
Aparut initial intr-o varianta mai lunga in cadrul unei alte emisiuni – „ZDF Zoom“ – in reportaj se spune ca transportatorul, care nu apare la fata in filmare, ar detine aceasta companie intr-un mic oras aflat la nord de Bucuresti. Pe filmare se vede insa un camion MAN Euro 5 de culoare portocalie, despre care cei de la ETM Verlag sustin, pe baza propriilor cercetari, ca a fost achizitionat la mana a doua din Germania.
Tot in reportajul difuzat de „ZDF Zoom“ se sustine ca soferul acelui camion MAN nu a fost controlat vreodata in strainatate. Informatiile au fost publicate de reporterul ZDF, Christian Bock, alaturi de Andreas Mossyrsch, din cadrul asociatiei profesionale Camion Pro eV, care au pozat in expeditori germani interesati de manipularea sistemelor AdBlue.
Aceste scene filmate in vara lui 2016 in Romania au stat la baza reportajelor din cele doua emisiuni amintite mai sus si au fost anuntate printr-un comunicat de presa, cu accent pe distrugerea mediului inconjurator, amploarea fiind „de doua ori mai mare decat manipularea emisiilor de gaze de catre Volkswagen in SUA“.
Totul parea doar un foc de paie, insa jurnalistii de la „ZDF Zoom“ au revenit cu materialul video, repetat partial, incercand sa vada care au fost efectele dezvaluirilor din emisiunile precedente. De aceasta data, mai scriu jurnalistii publicatiei online Eurotransport.de, acuzatiile au mers si mai departe. „Prin aceasta manipulare, mediul este incarcat cu pana la 14.000 t de oxizi de azot in fiecare an. Camioanele manipulate parcurg aproximativ 1,6 miliarde de kilometri anual pe drumurile din Germania. Faptul ca nu sunt taxate conform clasei de poluare eludeaza statul german cu pana la 110 milioane de euro anual“, s-a afirmat in reportaj.
Pentru specialistii din industrie, alaturi de inspectorii BAG, faptul ca aceste camioane, in special cele inmatriculate in Europa de Est, folosesc emulatoare nu este un lucru nou, insa inclusiv cei de la ETM Verlag si-au exprimat indoieli in privinta existentei unui fenomen, astfel ca s-a cerut un raport obiectiv, cu informatii „curente, sustenabile, sigure si credibile“.

BAG a gasit nereguli la 442 de camioane din peste 20.000 controlate
De altfel, cu ocazia recent incheiatului Truck Grand Prix care a avut loc la Nürburgring, presedintele BAG, Andreas Marquardt, a remarcat „scandalizarea fraudei AdBlue de catre media publica de stat“. Aceste titluri, care au fost citate si de alte organizatii media, pur si simplu nu sunt in regula. „Fantomele care se vad sunt destul de ingrijoratoare, trebuie sa le facem vizibile. Aceasta este acum sarcina jurnalismului specializat“, a spus Marquardt, citat de publicatia online Eurotransport.de.
Din iunie 2017, inspectorii BAG au verificat 6.961 de camioane in privinta manipularii sistemelor AdBlue. Dintre acestea, 2.083 erau inmatriculate in Germania, restul de 4,879 fiind din alte tari. In urma controalelor s-au constatat probleme la 131 de unitati, din care 122 erau inmatriculate in alte state decat Germania. Cateva luni mai tarziu, in 2018, numarul vehiculelor grele controlate a fost de 13.298, din care 9.715 aveau numere de inmatriculare provenind din alte state. Controalele au scos la iveala nereguli la 11 camioane germane si la 300 de camioane din alte tari. BAG a subliniat insa ca cifrele nu sunt direct comparabile, deoarece cunostintele inspectorilor s-au imbunatatit intre timp, ceea ce duce la mai multe cazuri si la o rata mai mare de manipulare a sistemului SCR.

Dovada stiintifica
Cercetarea stiintifica a pornit de la un studiu realizat in vara lui 2016 de catre cercetatorii din cadrul Institutului de Fizica de Mediu al Universitatii Heidelberg, la cererea ZDF si a asociatiei Camion Pro eV, studiu finantat de Ministerul Federal al Economiei.
Acesta se numeste „Determinarea emisiilor NOX reale ale camioanelor pe autostrazile germane“ si are un total de 92 de pagini, multe grafice si imagini. Pe scurt, cercetarea arata ca in vara lui 2016 valoarea emisiilor NOX pentru 254 de camioane a fost determinata timp de sapte zile pe mai multe segmente foarte aglomerate de autostrada din Germania in conditii reale de trafic.
Masuratorile, despre care jurnalistii de la Eurotransport.de sustin ca au fost efectuate cu ajutorul unui dispozitiv aflat pe un van in miscare, au inregistrat emisiile NOX evacuate de camioane, „care pot fi sau nu pot fi ale unor camioane identificate anterior ca fiind Euro 5 si Euro 6“. Din totalul unitatilor, 53 aveau placute de inmatriculare cu numere nemtesti, iar restul de 201 aveau numere straine: Polonia (73), Bulgaria (20), Cehia (21), Romania (13), Slovacia (10), Ungaria (11), statele Baltice – Lituania, Letonia, Estonia – (17), Turcia (7), Slovenia (5) si alte nationalitati (24).
Pornind de la acest studiu, coroborat cu investigatia ZDF in zona Bucurestiului, problema emulatoarelor AdBlue s-a transformat rapid intr-un scandal in privinta emisiilor de gaze. „Camioanele germane nu au iesit in evidenta. Pe de alta parte, in fata camerei, dintr-un total de 40 de unitati cu numere de inmatriculare din tari est-europene, 11 au iesit clar in evidenta“, arata Eurotransport.de.

Amploarea data scandalului
„Astazi nu putem dovedi ca putem gestiona procedurile in instanta. Dar dovezile sunt alarmante“, se afirma de catre vorbitorul citat in materialul video. Jurnalistii de la Eurotransport.de sustin ca strategia ZDF este de confruntare acuzatorie, asadar, „in loc sa contacteze BAG in avans in legatura cu aceste acuzatii pentru a efectua impreuna controale simultane, echipa TV a inregistrat o cerere pentru o inspectie standard la Biroul Federal de Sanatate Publica din Elvetia si pur si simplu «a pacalit» inspectorii cu intrebari specifice. Numai in acest fel putea fi creat un scandal la nivel national.“
Sursa citata mai arata ca in cadrul unui control efectuat de autoritatile din Polonia politistii au gasit un emulator si l-au dezactivat, permitandu-i camionului sa circule din nou. Iar acest lucru a fost ascuns. Pana astazi, ETM a incercat fara succes sa obtina cifre oficiale cu privire la controalele AdBlue de la GITD (Inspectoratul General Polonez al Transportului Rutier).

Dovedirea manipularii, un procedeu dificil
Totodata, mai arata jurnalistii germani de la Eurotransport.de, aceste acuzatii despre un nou „Dieselgate“ in industria camioanelor se refera la un numar ipotetic de presupuse fraude in privinta taxarii normelor de poluare ale motoarelor. Asta pentru ca dovedirea fraudarii taxelor prin manipulare este destul de dificila, dupa cum remarca sursa citata. Nu in ultimul rand, industria de vehicule comerciale, care nu este cauza acestui scandal privind emisiile diesel, are dubii legate de metoda prin care se masoara emisiile. „Din punctul nostru de vedere, pare destul de dificil sa poti efectua o masurare acceptabila, in timp ce treci pe langa sau te afli in spatele unui vehicul“, a declarat DAF la cererea jurnalistilor de la Eurotransport.de. Chestionati au fost si cei de la Mercedes-Benz Trucks, care au raspuns prin intermediul unui purtator de cuvant de la Daimler, afirmand doar faptul ca nivelul de echipare „ex-factory“ al camioanelor Mercedes-Benz este unul foarte ridicat, „astfel incat post-echiparea sau manipularea de catre terti este practic imposibila“. Acesta a mai spus ca in cazul unei manipulari omologarea de tip a camionului isi pierde valabilitatea daca e vorba de o conversie care nu este autorizata de Mercedes-Benz, inclusiv de manipularea sistemului de retratare a gazelor de esapament.
De fapt, mai scrie sursa citata, cea mai mare problema a studiului este ascunsa intr-un paragraf, fiind citata cuvant cu cuvant. „De asemenea, trebuie mentionat ca masurarea emisiilor anumitor camioane s-a dovedit a fi dificila. Acestea sunt vehicule cu o structura neregulata (cisterne, transportoare de masini, vehicule de constructii, platforme de dimensiuni mari), care conduc la o turbulenta puternica a gazelor de esapament, ceea ce reduce semnificativ concentratia de poluanti din fumul de evacuare masurat.“
Pentru alte camioane, teava de esapament este amplasata in partea superioara sau laterala si din acest motiv masuratorile din spatele vehiculului nu au fost clare, drept pentru care datele colectate riscau sa nu fie fiabile si s-a renuntat la el, astfel de vehicule fiind evitate, in mare parte, in studiu.
Or, cu destul de putine vehicule suspecte, acuzatiile ar trebui sa fie foarte clare si fiecare dovada care sustine ca acesta nu este un fenomen intareste indoielile cu privire la integritate, se mai arata in articolul realizat de jurnalistii de la Eurotransport.de. De altfel, in ultimii doi ani si jumatate, revista Tranzit a ajutat permanent ETM Verlag sa verifice informatiile compromitatoare care vizau piata romaneasca de transport. Prin intermediul revistei Tranzit, un operator roman de transport al carui camion Volvo Euro 6 fusese depistat in trafic pe drumurile din Germania de catre grupul de teste citat de CamionPro ca emitand cantitati mari de noxe (valori de 1.467 mg/kWh, fata de 600-1.000 mg/kWh cat este permis pentru camioanele Euro 6), masurate la 13.06.2016, a oferit chitantele pentru achizitia Adblue pentru perioada relevanta, dovedind clar ca acuzele aduse de nemti sunt nefondate.

Articole similare