Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Europa nu mai poate fi ce a fost

Dupa decenii in care au incercat sa integreze emigrantii din fostele colonii, tari precum Franta, Marea Britanie, dar si Germania, Belgia sau Olanda se vad nevoite sa-si recunoasca esecul, mai ales cand vorbim despre musulmani. Forta de munca ieftina castigata in trecut isi cere acum pretul prin miscari de strada si atacuri teroriste care pun sub semnul intrebarii actualul mod de organizare. Chiar daca probabil nu vom reveni la inchiderea granitelor fiecarui stat din Uniunea Europeana, cel putin este limpede ca pe viitor banii care se vor cheltui pentru securitate si aparare vor fi mult mai multi.
Atacurile armate de luna trecuta de la Paris au lasat urme adanci nu numai in Franta, ci si in tarile invecinate, unde s-au anulat spectacole, meciuri de fotbal, curse aeriene, s-au inchis statii de metrou, magazine. Orasele au aratat ca in prag de razboi, chiar daca cei mai multi cetateni ai oraselor europene nu au trait pana acum un razboi.
 
Toate aceste evenimente au adus costuri ridicate si celor implicati in transporturi, si nu vorbim doar de transport public (metrou, autobuze sau avioane), ci si de firmele de transport rutier care au fost nevoite sa isi intrerupa livrarile in oras si in alte zone sensibile.
In acelasi timp, din dorinta unei piete mari, unite, marile puteri economice s-au bucurat pentru extinderea granitelor Uniunii Europene pana in Romania si Bulgaria, castigand dintr-odata o multime de piete noi de desfacere pentru bunurile produse in vest, la „standarde inalte de calitate”, impuse imediat si noilor veniti in marea familie europeana. Rezultatul a fost ca productia industriala din tarile nou-intrate in UE s-a cam distrus tocmai din cauza ca nu era la „standarde”, transformand tarile estice in mari consumatori ai produselor din vest sau, in cel mai bun caz, in sateliti ai marilor producatori vestici.
Totul a mers bine pana cand vesticii au avut primul semnal ca esticii incep sa ia o bucata mai mare dintr-o piata, cea de transport, pentru ca „greii” Europei sa ridice vocea si sa-i puna la punct pe cei nou-intrati, tinuti mai degraba in picioare decat pe scaun, alaturi de ei, la aceeasi masa.
Cam asa arata situatia de azi in ceea ce se vrea o „uniune”, dar care incet-incet merge catre destramare, in conditiile in care transportatorii estici sunt poftiti afara din fiecare tara vestica, iar controalele la granite sunt tot mai stricte. Si daca Romania nu este inca pregatita sa-si ceara drepturile de stat european, Polonia asteapta incordata pozitia Comisiei Europene referitoare la aplicarea MiLoG in Germania. Asociatiile profesionale ale transportatorilor din Polonia ameninta cu darea in judecata a Germaniei, care, sub pretextul ca vrea sa elimine operatiunile de cabotaj ilegal de pe teritoriul sau, tinteste de fapt piata de transport international european, pe care Polonia detine 24%. 
Polonezii deja reclama ca marja de profit de 2 pana la maximum 4% s-ar „topi” imediat daca ar fi nevoiti sa plateasca soferilor salarii la nivelul vesticilor, cu atat mai mult cu cat firmele de transport din est primesc tarife mai mici decat cele din vest, cel mai recent pretext pentru aceasta practica fiind asigurarea costisitoare impotriva riscului ca firma de transport estica sa nu indeplineasca MiLoG, situatie in care expeditorul sau beneficiarul transportului poate fi amendat de vama germana cu pana la 500.000 de euro.
Perspectivele nu sunt roz pentru transportatorii estici si este nevoie ca toate asociatiile din tarile din aceasta regiune sa-si dea mana si sa faca toate eforturile pentru a-si salva afacerile.

Articole similare