Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii, vulnerabili in fata inspectorilor de munca

La nivelul departamentul de Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice exista o serie de metodologii si proceduri pe baza carora angajatorii, indiferent de domeniul de activitate, sunt verificati conform unor grafice anuale si lunare de control stabilite in functie de indicatorii de morbiditate, riscurile profesionale identificate, numarul de accidente de munca inregistrate, numarul de lucratori si dispersia teritoriala a subunitatilor, dar si ca urmare a unor petitii catre ITM.
 

Ca atare, nici operatorii de transport nu sunt feriti de aceste controale, de amenzile contraventionale aproape de neevitat si uneori de abuzurile care vin la pachet cu acestea. Astfel, in ultimul an si jumatate, inspectoratele teritoriale de munca se pot lauda cu 2.359 de controale efectuate operatorilor de transport, si implicit cu 3.745 de sanctiuni contraventionale si 162 de amenzi in cuantum de circa un milion de lei.

Inspectorii din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca efectueaza aceste controale in baza pregatirii profesionale de specialitate si a competentelor conferite de legislatia in vigoare. „Controlul presupune verificarea modului in care sunt cunoscute, aplicate si respectate prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca de catre angajatori. In functie de riscurile specifice, numarul de angajati, specificul si localizarea unitatii, complexitatea formei de organizare, obiectivele si scopul controlului, metoda de control poate fi directa, cu directie speciala sau sistem“, au explicat reprezentantii Inspectoratului Muncii, …

Articole similare