Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Legislatorul da cu o mana, ia cu doua

Cea mai recenta intalnire a membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK) a avut ca tema de dezbatere „Principalele noutati legislative privind Codul Muncii, Legea Achizitiilor Publice si Codul Fiscal“. Cu acest prilej au fost prezentate cele mai importante modificari pe care le aduc noile reglementari, cele din Codul Muncii care dezavantajeaza angajatorii fiind oarecum echilibrate de vestile mai bune aduse de o relaxare pe alocuri a Codului Fiscal. Pe de alta parte, noua Lege a Achizitiilor publice, care inca nu beneficiaza de norme de aplicare, ar putea rezolva doar 20% din problemele actuale aparute in cadrul licitatiilor, restul de 80% putand fi rezolvate doar prin prioritizarea proiectelor si profesionalizarea oamenilor implicati in acest tip de achizitii.
 

Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, cuprinde 10 capitole in care sunt incluse toate prevederile privind diferitele impozite si taxe (pe profit, pe venit, TVA, impozite si taxe locale, contributii sociale pentru pensii si asigurari de sanatate). „Difera de contextul german de impozitare, in care fiecare impozit este reglementat de cate o lege dedicata. In Romania exista un Cod cuprinzator care reglementeaza tot“, a punctat Peter Schnabl, consultant fiscal si auditor Stalfort Legal.Tax.Audit.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, noul Cod prevede ca, atunci cand nu exista vreo scutire speciala, impozitul pe dividende sa scada de la 16% la 5% incepand din 2016. De asemenea, cheltuielile sociale deductibile vor creste de la 2% la 5% din valorile cheltuielilor de salarii, iar limita prin care o parte din impozitul datorat poate fi directionata catre sponsorizare creste de la 0,3 la 0,5% din cifra de afaceri. Exista prevederi noi care se refera si la profitul reinvestit care poate ajuta la reducerea datoriei fiscale (pentru calculatoare, programe informatice s.a.), in vreme ce rata dobanzii pentru imprumuturile in valuta pentru finantatori, altii decat bancile, se reduce de la 6% la 4%.
Noul Cod Fiscal mai cuprinde si o serie de clarificari in definirea termenilor. Astfel, termenul de „profit impozabil“ se inlocuieste cu „rezultatul fiscal“, bazandu-se pe rezultatul inregistrat conform reglementarilor contabile. In plus, cheltuielile deductibile sunt considerate cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, nu ca inainte, la obtinerea de venituri impozabile. „Aici a avut loc nu numai o clarificare, ci si o largire a posibilitatii de deducere a cheltuielilor“, a mai spus Peter Schnabl.
Subgrupa microintreprinderilor, respectiv a firmelor care nu sunt prezente in branse precum banci, asigurari, gaze si petrol, dar care obtin cel mult 20% din cifra de afaceri din management si consultanta, este tratata separat. Pentru acestea s-a stabilit un nou plafon, de 100.000 de euro pe an (pana acum era 65.000 de euro) si s-au introdus impozite diferite in functie de numarul de angajati: 3% pentru cele fara niciun angajat, 2% pentru cele cu …

Articole similare