Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Controlul profesionist poate detecta orice interventie

Concurenta tot mai acerba din transporturi si cresterea capacitatilor de transport/vehicul determina firmele din domeniu sa recurga la anumite metode de „pacalire“ a inregistrarilor tahografului. Dar, in opinia lui Viorel Gherdan, directorul Tachonan Service, partener autorizat VDO Continental, toate solutiile de manipulare pot fi dovedite cu ocazia unui control profesionist. Transportatorii trebuie sa aiba in vedere si faptul ca, in cazul vehiculelor dotate cu tehnologii avansate, atunci cand semnalul de viteza este anulat prin intrerupatoare sau magnet, este perturbat si computerul de bord, care poate fi defectat.
 

Mai mult, se poate intampla ca vehiculul sa ramana fara frane sau sa ii fie permisa deplasarea doar cu viteza de avarie.

Atat specialistii din comisiile tehnice UE, cat si producatorul VDO s-au gandit sa eficientizeze timpul de conducere prin introducerea gestionarii timpului de lucru al soferului prin „regula minutului”. Acest avantaj se regaseste in practica prin transformarea unei perioade de condus de 29 de secunde dintr-un minut intre doua intervale de „pauza“ sau „alte activitati” in aceeasi activitate, adica fara condus. La vechile tahografe activitatea intregului minut era inregistrata drept conducere. Acum, daca un vehicul sta in coloana, poate sa castige timp pretios in programul de conducere. Tot pentru folosirea eficienta a programului de condus, Viorel Gherdan recomanda ca, atunci cand vehiculul asteapta la incarcare sau descarcare – spatii care sunt in afara domeniului de aplicare a regulamentului 561/ 2006, adica in afara unui drum public – soferul sa utilizeze optiunea „out of scope”.
In ceea ce priveste respectarea legislatiei din tari ca Franta sau Belgia, unde nu este permisa efectuarea pauzei de 45 de ore in cabina, Viorel Gherdan recomanda ca, atunci cand paraseste autovehiculul, soferul sa scoata cardul din tahograf. Bineinteles ca inainte de extragere trebuie sa seteze tara in care se afla, …

Articole similare