Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Legendarul Bulli, in era digitalizarii

Dupa ce a castigat trofeul International Van of the Year acum doi ani, Volkswagen Transporter T6 revine in competitie cu un „update”: noua versiune T6.1 aduce legendarul Bulli, vandut in circa 12 milioane de unitati pana acum, in era digitalizarii. Pe langa sistemul de conectivitate, noul T6.1 are si un design improspatat la exterior si la interior, dar si mai multe echipari, pana mai ieri optionale, in configuratia standard: geamuri electrice, oglinzi reglabile si incalzite, iluminare pe LED la interior si faruri noi H7, inchidere centralizata s.a. Noua „actualizare” a programului T6 vine si cu o directie electromecanica menita nu numai sa sporeasca manevrabilitatea si confortul, ci si sa deschida drumul unor sisteme de asistenta foarte utile pentru sofer: interventia automata asupra directiei atunci cand acesta incalca fara intentie banda de demarcatie a benzilor de mers sau protectia la impact in unghiul mort. Cu un pret pe masura, pornind de la 26.700 de euro pentru Germania, noul T6.1 va fi lansat oficial pe pietele europene abia spre finalul toamnei.


La un an dupa ce Sprinter a ratat titlul Vanul Anului cu noua versiune cu conexiune la internet, Volkswagen intra pe piata cu T6.1, modelul care asigura trecerea utilitarelor VW la digitalizare si autonomie.
Pentru a se putea conecta permanent la internet, instrumentarul de bord a fost complet reproiectat, fiind oferit pentru prima oara full digital. Astfel, la liniile vizuale deja consacrate se adauga cele mai noi sisteme de Infotainment Modular (MIB2 si MIB3), conectate standard la o unitate de conectivitate online (OCU), care integreaza un eSIM. Bordul digitalizat si sistemul infotainment alcatuiesc, astfel, o noua arhitectura digitala. OCU asigura o serie de functionalitati si servicii noi bazate pe internet, grupate sub numele „We Connect” si „We Connect Plus”, disponibil si ca solutie de fleet management sub numele „We Connect Fleet”.
Noul Bulli 6.1 permite conexiunea unui telefon inteligent prin intermediul Bluetooth sau App Connect la sistemul infotainment, dar, mai mult de atat, permite conectarea vehiculului la internet si fara un telefon conectat. Bordul Digital (Digital Cockpit), de 10,25”, este oferit optional pe vehiculele de transport marfa, toate versiunile, cu exceptia modelului de baza, fiind pre-echipate cu un card SIM, pentru navigarea pe internet. Sistemele de infotainment cu OCU sunt echipate standard cu radio. Optional sunt disponibile MIB2 sau chiar sistemele de a treia generatie, MIB3.
Sistemul infotainment Composition Audio (care include un slot pentru card SD, dar si o priza iPod/iPhone si una USB) – standard pe toate modelele Transporter, respectiv optional pe Caravelle – vin cu functie eCall (apel de urgenta automat) si functiile si serviciile online grupate sub denumirea WeConnect gata integrate.
Composition Colour MIB2 include in plus serviciile si functionalitatile We Connect Plus, care sunt gratuite pentru primul an. Acest pachet este standard pentru Caravelle 6.1. Highline si pentru Multivan 6.1. Trendline si Comfortline si include un ecran tactil de 6,5” (diagonala de 16,61 cm), un al doilea port-USB si integrare completa cu telefonul, via App Connect.
Ultima generatie MIB3 cu sisteme Discover Media sau DiscoverPro ofera o gama si mai bogata de servicii: web radio, control vocal sau alte functii la cerere. Astfel, in loc sa setezi navigatia pe o anumita destinatie, cu functia vocala poti enunta locul unde vrei sa mergi, dupa activarea sistemului cu enuntul „Hey, Volkswagen!” MIB3 dispune de un ecran tactil mai mare, de 8” (20,32 cm diagonala), cu senzori de proximitate, functie de navigatie si o memorie de stocare de 32 GB.
DiscoverPro este echiparea de varf, cu ecran de 9,2” (23,37 cm diagonala), acoperit complet cu sticla, DAB+ si 64 GB.
Bordul digital ofera un display cu iluminare contrastanta, foarte vizibila atat in lumina soarelui, cat si la intuneric, atat acele indicatoare, cat si cifrele de la vitezometru si turometrul fiind iluminate. Cand se merge mai mult timp in intuneric, insa, cifrele se sting, ramanand iluminate numai acele indicatoare. In mijlocul ecranului pot sa apara harta sistemului de navigatie sau agenda telefonica din smartphone-ul soferului. Functiile pot fi aranjate pe ecran similar meniului de la telefon, incluzand: App Connect, lumina ambientala, aplicatii si servicii, incalzire auxiliara, imagini, sisteme de asistenta a soferului, aer conditionat, sunet, control media, navigatie, radio, configuratii, telefon etc.
Bordul digital poate fi configurat in multiple moduri, afisand informatiile pe care le doreste utilizatorul la fiecare moment.

Interior nou pentru includerea sistemelor de conectivitate
Odata cu conectivitatea, noul Bulli 6.1 a primit si un interior restilizat, in afara de incorporarea sistemelor digitale fiind facute imbunatatiri si la nivelul spatiilor de depozitare disponibile: un raft nou in fata soferului si un spatiu de depozitare deschis mai mare in fata pasagerului. Cele doua suporturi de cana/PET de 0,5 l au fost mutate de pe consola centrala pe partile laterale ale plansei de bord, in partea superioara, unde inainte era un spatiu „mort”, nefolosit, aproape de cei doi stalpi de protectie frontali ai cabinei. Tot aici, pe mijloc, este o tava pentru telefon sau, optional, o interfata pentru incarcarea pe inductie a telefoanelor de generatie noua.
Duzele de ventilatie se ajusteaza mai usor in orice directie si in acelasi timp se pot inchide sau deschide. Volanul a fost si el innoit, incluzand si un buton „View”, care ajuta soferul sa schimbe diferitele configuratii de afisare a bordului digital.
La exterior, T6.1. se prezinta cu un stil usor modificat, cu o grila a radiatorului mai mare decat la modelul actual, formand cu noua bara de protectie o unitate stilistica. Toate elementele de sub capota, inclusiv farurile, sunt reinnoite, dar pastreaza stilul T6. La toate versiunile doua bare cromate leaga farurile noi cu grila radiatorului. Acestea sunt continuate de luminile de zi pe LED ce se extind spre carcasele farurilor, care, in functie de specificatie, pot fi tot pe LED.
La variantele superioare de echipare, o linie cromata separa grila radiatorului de bara de protectie, care impreuna dau impresia unui autovehicul mai lat, mai confortabil. Clientii pot alege dintre sase tipuri de roti nou proiectate, sase culori exterioare si sapte modele cu vopsea in combinatie de doua culori.

Directia electromecanica deschide drumul pentru noi sisteme de asistenta
Noul T6.1 este echipat cu directie electromecanica, care permite, astfel, introducerea unui numar important de sisteme de asistenta utile pentru sofer, cel mai important fiind asistentul de mentinere a benzii de mers. Acesta foloseste camere care monitorizeaza marcajele rutiere si readuce masina inapoi pe banda de mers cand soferul, din neatentie, o lasa sa treaca peste linia de separare a benzilor de mers. Miscarea este blanda si nu il sperie pe sofer, insa daca el slabeste mainile pe volan si mai comite inca o data aceeasi greseala sistemul nu mai intervine, ci doar il avertizeaza sonor si luminos in bord sa preia controlul volanului.
Un alt exemplu il reprezinta asistenta la parcare. Odata activat, sistemul ajuta autovehiculul sa vireze automat ca sa intre sau sa iasa in/din spatiul de parcare. Tot ce trebuie sa faca soferul este sa accelereze sau sa franeze si sa monitorizeze manevrele, astfel incat in zona sa nu apara pietoni sau alte vehicule.
Asistenta la manevrarea cu spatele a remorcii este extrem de utila, mai ales ca orice model din gama T6 poate tracta o remorca de pana la 2,5 t. Fara sa mai fie nevoie ca soferul sa se gandeasca mereu ca pentru a vira remorca spre stanga trebuie rotit volanul inspre dreapta si invers, e de ajuns ca acesta sa seteze butonul rotativ de la oglinda retrovizoare electrica la unghiul la care trebuie virata remorca, iar sistemul Trailer Assist se ocupa de virarea corecta.
Directia electromecanica transmite comanda catre roti mult mai direct decat la modelul cu directie hidraulica, ceea ce face noul model mai agil si mai precis. In plus, prin sistemul de control al sasiului (DCC), soferul poate selecta nivelul dorit de suspensie de la o maneta care aluneca usor pe o axa. La versiunile conventionale, fortele de amortizare se stabilesc in functie de cursa arcurilor astfel incat vehiculul sa fie mentinut stabil in orice conditii de incarcare. Sistemele de control al franarii si deraparilor s-au extins prin adaugarea functiilor XDS, care imbunatatesc manevrabilitatea si tractiunea atunci cand se actioneaza frana.

Mai multe echipari pentru un transportator veritabil
VW a dezvoltat noi accesorii, extrem de utile pentru micii comercianti si utilizatorii profesionali ai Transporter: o priza de 230 V plasata pe bord, un compartiment de depozitare care se inchide, sub bancheta dubla de pe partea pasagerului, si o extensie a lungimii de incarcare sub scaunul din dreapta al pasagerului, care creste lungimea posibila a marfurilor ce pot fi transportate de la 2.450 la 2.800 mm, respectiv de la 2.900 la 3.300 mm in cazul modelelor cu ampatament extins (3.400 mm).
De asemenea, Transporter este echipat cu un sistem de inchidere a spatiului de marfa separat in standard. Aceasta echipare este oferita in doua versiuni: blocarea doar a compartimentului de marfa (optiunea „postas”), sau doar a cabinei (optiunea „atelier”). In curand va fi disponibil si Pachetul Curier, cu o dispunere mai robusta a componentelor mai sensibile la uzura, precum alternatorul, bateria si sistemul de directie.
Motorizarile TDI de pe T6.1 – 90, 110, 155 si 199 CP – au fost aduse la standardul de poluare Euro 6D TEMP, ultimele doua fiind disponibile si cu tractiune 4MOTION.

Sistemele de asistenta sporesc siguranta, inclusiv pentru versiunile standard
Noul Transporter 6.1 include o gama larga de sisteme de asistenta, la care s-au adaugat recunoasterea indicatoarelor rutiere si sistemele de protectie laterala, care folosesc senzori ultrasonici, dezvoltate pe baza celor introduse la Crafter. Pentru a evita accidentele la mersul cu spatele, T6.1. include sistemul de alerta la marsarier. Daca acesta detecteaza vehicule, pietoni sau biciclisti ca se apropie din lateral, soferul este avertizat sonor si daca nu franeaza sistemul activeaza automat franele.
Tot de la Crafter a fost imprumutat si sistemul de stabilizare a vehiculului cand acesta trece printr-un curent de aer, Cross Wind Assist fiind echipare standard pe T6.1. O noutate o reprezinta si includerea (optionala) la vehiculele echipate cu cutie automatizata DSG a Cruise Controlului Adaptiv cu functie Stop and Go, ceea ce face condusul mult mai confortabil in trafic urban, cand T6.1 pur si simplu franeaza cand vehiculul din fata face acelasi lucru si reporneste odata cu coloana de masini din fata.

Lansarile oficiale incep in toamna
Gama de produse este impartita in patru modele de baza – Multivan 6.1 (oferit celor care il folosesc atat pentru uzul familiei, cat si pentru business), Caravelle 6.1 (configurat cu pana la noua locuri, cu ampatament de 3.000 sau 3.400 mm, este dedicat ca shuttle), Transporter 6.1 (specialistul pentru transport si distributie, avand posibilitatea de a fi configurat ca furgon, combi, sasiu-cabina, cu cabina simpla sau de echipaj, pick-up sau cu diferite caroserii) si California 6.1 (camper).
Pretul pentru piata germana al variantei de baza Transporter 6.1 este de 26.700 de euro, dar include mai multe echipari care inainte erau pe lista de optionale, printre care geamuri electrice, oglinzi reglabile si incalzite, inchidere centralizata, iluminare interioara pe LED si faruri noi pe H7 si sistem radio Composition Audio, cu Bluetooth si hands free, USB, SD si interfata Ipod/Iphone.
Volkswagen Vehicule Comerciale a imbogatit specificatiile standard ale Multivan 6.1. Astfel, chiar si in varianta de baza, Trendline ofera sistem audio Composition Colour, blocare electrica pentru usi pentru locurile unde stau copiii, decoratiune pe instrumentarul de bord si panourile laterale, pachetul de iluminare Light & Sight si mai multe prize USB in compartimentul pasagerilor.
In cazul echiparii Highline, Multivan 6.1. include faruri noi pe LED si iluminare hayon, asistenta la parcare (include ParkPilot in fata si in spate si functie de franare in timpul manevrarii), sistem de navigatie Discover Media cu eran de 8” si bord digital. Modelul de lansare, Multivan 6.1. Cruise, ofera, in plus, un pachet crom, placare cu otel inoxidabil, sistem de aer conditionat automat cu trei zone, scaune cu tapiterie ArtVelours si sisteme de asistenta pentru sofer suplimentare: Lane Assist care include Rear Traffic Alert, protectie laterala si Adaptive Cruise Control.

Articole similare