Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cota de piata in crestere, volume inca mici

Cu asteptari mai mari pentru 2012, mai ales pe segmentul constructiilor, Scania Romania spera la mai mult de la 2013, mai ales datorita intrarii in vigoare a normelor Euro 6 la final de an. Scania a investit foarte mult in activitati de marketing in ultimii ani, iar asta se reflecta in cresterea cotei de piata, volumele ramanand insa inca mici.
 

Scania a vandut circa 300 de camioane noi (din care 33 prin alte organizatii externe) si 160 rulate, in timp ce, potrivit cifrelor publicate de Politie, anul trecut s-au inmatriculat in Romania peste 800 de camioane Scania rulate.
Cele mai multe au fost vehicule pentru transport pe distante lungi, dar si pentru transport de lemn, agricole si pentru stins incendii. „Ma astept ca si la anul tot transportul pe distante lungi sa fie dominant, si asta pentru ca transportul international e mai profitabil decat cel national. Constructiile ridica un semn de intrebare acum si sper ca vor prinde un pic de viata si se vor trezi anul acesta”, a declarat Tord Holmstrom, country manager Romania& Bulgaria, care a mai spus ca 2012 nu a fost un an pentru flote, ci mai degraba de cultivare a relatiilor si de alimentare a apetitului clientilor de a cumpara in 2013.
Ca si ceilalti producatori cu finantare „de casa”, Scania Romania a finantat peste 60% din camioanele noi prin Scania Credit. La rulate, cererea de finantare este si mai mare, dar aproape jumatate din clienti prefera sa cumpere cu banii jos sau cu credit, pentru ca pretul este foarte avantajos.
Producatorul suedez a incheiat 2012 cu un stoc de aproximativ 70 de unitati rulate plus ce a mai ramas din cele 30 de camioane Euro 5 provenite din contractul de leasing operational incheiat cu edy Spedition.
Potrivit lui Tord Holmstrom, „Romania va fi o piata mare pentru vehicule rulate pana cand va adopta o legislatie asemanatoare cu a statelor vestice, sistemul de taxare fiind diferentiat in functie de standardele de emisii. In lipsa taxelor locale mai drastice, pentru transportul local se prefera achizitia de camioane cu un standard inferior al emisiilor. Clientii care fac transport international, insa, mai ales cei care merg pe coridoarele «maut»-ului – Austria, Germania, Elvetia – nu pot cumpara altceva decat Euro 5 sau EEV.
Optimism pentru 2013
Seful Scania Romania priveste cu optimism 2013, cand preconizeaza o crestere a cererii de camioane cu 20-25% fata de 2012. „Economia nu este intr-o forma prea buna, astfel ca nu cred ca va fi o extra-cerere de transport din punct de vedere al volumelor. Pe de alta parte, parcul este tot mai batran, iar cererea pentru reinnoire va fi tot mai mare atat din punct de vedere al costurilor operationale, cat si al taxelor de mediu. Dar vor fi si expansiuni de flote, mai ales ca firmele de transport care vor prelua contractele edy Spedition vor simti nevoia de expansiune. In acelasi timp, trecerea la Euro 6 in 2014 va aduce, fara indoiala, o crestere a vanzarilor de camioane.

Articole similare

Ad