Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Industria contribuie cel mai mult la cresterea PIB

La inceputul lui decembrie, INS a anuntat care este situatia PIB-ului Romaniei, evolutia acestuia si segmentele care au influentat pozitiv sau negativ cresterea obtinuta in primele noua luni, adica 2,8% pe serie bruta si 3,1% pe serie de sezonalitate.

Tudorel Andrei, presedintele INS, a aratat ca diferentele intre PIB pe trimestrul al treilea, care a fost publicat pe 14 noiembrie, si datele prezentate pe 3 decembrie sunt nesemnificative. La seria bruta pe trimestrul al treilea din 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior cresterea a fost de 3,2%, iar cumulat pe primele noua luni din 2014 comparativ de aceeasi perioada a lui 2013 cresterea a fost de 2,8%, ajungand la valoarea de 469.213,1 milioane de lei preturi curente.
 

Pe serie de sezonalitate exista o diferenta mica pe trimestrul al treilea in raport cu trimestrul al doilea din 2014, in sensul ca initial s-a anuntat o crestere de 1,9% iar acum cresterea raportata este de 1,8%. Pe primele noua luni din 2014 in raport cu aceeasi perioada a anului anterior cresterea a fost de 3,1%, asa cum s-a anuntat si in noiembrie.
Conform Eurostat, Romania a avut cea mai mare crestere a PIB in trimestrul al treilea dintre toate tarile membre. Urmeaza Polonia, cu un plus de 0,9%, si Grecia, Slovenia si Marea Britanie, cu cate 0,7% in plus fata de trimestrul anterior. Cipru, Austria si Italia au inregistrat scaderi cu 0,4%, 0,3% respectiv 0,1%. Per total, UE 28 a avut o crestere de PIB cu 0,3% in comparatie cu trimestru precedent si cu 1,3% in comparatie cu al treilea trimestru din 2013.

Constructiile continua cu rezultate negative
In cadrul conferintei presedintele INS a anuntat ca industria, care are o pondere de peste 30% in formarea PIB, a avut in primele noua luni ale lui 2014 cea mai mare contributie la cresterea PIB, de aproape jumatate, in conditiile in care volumul de activitate s-a majorat cu 4,2%. Presedintele INS a adus in discutie si agricultura, cu o contributie la formarea PIB de 9,6%, care in trimestrul al doilea a avut o contributie negativa la PIB, dar in trimestrul al treilea a revenit pe plus, cu o contributie de 0,2%.
Un sector foarte dinamic este „Informatii si comunicatii“, care detine circa 5% din PIB si care a contribuit semnificativ la cresterea inregistrata in primele noua luni din 2014, cu circa 25%. Tranzactiile imobiliare isi mentin contributia pozitiva la cresterea PIB.
Cheltuielile pentru consumul final al populatiei si exportul net au contribuit pozitiv la cresterea PIB.
Exportul net a contribuit cu 1% la majorarea PIB, in conditiile in care in primele noua luni a crescut cu 8,1% fata de aceeasi perioada din 2013, iar importul a crescut cu 5,7%. In aceste conditii s-a redus deficitul comercial.
Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a contribuit cu 3% la crestere.
O contributie pozitiva au avut-o impozitele nete pe produs, de 0,3%, a caror pondere la formarea PIB a fost de 12,0% si care au inregistrat o crestere a volumului cu 2,6%.

Articole similare

Ad