Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

2016, cel mai bun an pentru industria de leasing financiar din Romania

Piata de leasing financiar, dar si cea de credit de consum au inregistrat in 2016 cele mai bune rezultate de la declansarea crizei economice, avand o dinamica de crestere a finantarilor noi acordate de doua cifre, potrivit datelor prezentate in cadrul celei de-a XII-a editii a Conferintei Nationale a Asociatiei Societatilor Financiare (ALB Romania), organizate in parteneriat cu Govnet Conferences. Trendul crescator se va mentine si in 2017, cand asociatia estimeaza o crestere de 15%, valoarea bunurilor finantate putand depasi 2,3 miliarde de euro.
 

Pana la finalului anului, valoarea bunurilor nou finantate ar fi urmat sa ajunga la aproximativ doua miliarde de euro, o crestere de 20% fata de perioada similara din 2015. Dupa cum a afirmat Bogdan Speteanu, presedintele ALB Romania, estimarea a fost realizata pe baza unei cresteri de 25% a pietei de leasing financiar in primul semestru din anul trecut fata de aceeasi perioada din 2015. Ca si in 2015, vehiculele raman principalele active finantate in leasing financiar, in special autoturismele si vehiculele comerciale usoare, care ocupa 77% din piata de leasing, urmate de echipamente, cu 20%, si de imobiliare, cu 3%. Pe termen mediu, ritmul de crestere al industriei de leasing ar putea fi de 15%, atat cat se preconizeaza in 2017, cand se estimeaza ca volumul de bunuri finantate ar putea depasi 2,3 miliarde de euro. Cu toate acestea, a mentionat presedintele ALB, exista numeroase provocari carora companiile de leasing trebuie sa le faca fata. Ne referim aici la birocratia accentuata, problemele si termele lungi necesare inmatricularii vehiculelor, impredictibilitatea cadrului legislativ si tendinta de a supra-reglementa sectorul. „Lipsa de predictibilitate este accentuata si de faptul ca schimbarile legislative nu iau in considerare impactul asupra clientului final. In ceea ce priveste supra-reglementarea, aceasta este o provocare prezenta si pe plan international, nu numai in Romania”, a explicat Bogdan Speteanu.
Evenimentul a reunit si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, dar si ai companiilor de leasing si credit de consum. Cu acest prilej, Veronica Raducanescu, director adjunct al Directiei de Reglementare si Autorizare din cadrul BNR, a afirmat ca ansamblul de reglementari in domeniu inregistreaza cote nebanuite in ceea ce priveste volumul, complexitatea si costurile de implementare, iar acestea din urma se vor rasfrange asupra clientului final. In opinia specialistului BNR, asociatiile profesionale ar trebui sa aiba un rol activ in eforturile de imbunatatire a cadrului de guvernanta interna a creditorilor, prin promovarea unor coduri de etica si conduita profesionala la care membrii sa adere si pe care sa le respecte. Un asemenea efort de autodisciplinare a jucatorilor de pe piata va conduce in cele din urma la eliminarea acelor creditori care promoveaza practici neloiale si abuzive.

Articole similare

Ad