Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE doreste sa combata concurenta neloiala din partea Chinei

Comisia Europeana a prezentat o propunere de revizuire a regulilor comerciale comunitare, in cea mai agresiva incercare de a stopa influenta pe piata europeana a companiilor sustinute de China si alte guverne. Desi propunerea este sustinuta de multi dintre cei care doresc sa protejeze interesele blocului impotriva concurentilor non-UE, noile instrumente risca sa submineze piata unica, daca nu sunt concepute cu atentie, avertizeaza expertii europeni. Proiectul obtinut de Politico include masuri care s-ar putea aplica tarilor precum China, SUA si Rusia atunci cand isi subventioneaza companiile care opereaza in UE si ar da UE noi puteri de a impune amenzi, de a bloca achizitii sau de a interzice companiilor sa participe la licitatii publice, daca vor considera ca firmele obtin un avantaj neloial din subventiile acordate de guvernele noncomunitare. Comisia spune ca un astfel de instrument legal ar echilibra conditiile de concurenta pe piata unica, deoarece companiile europene sunt deja supuse unor reguli similare. „In ultimii ani, subventiile externe par sa fi avut un impact din ce in ce mai denaturat pe piata interna a UE", potrivit proiectului de propunere al UE, care citeaza un numar tot mai mare de cazuri in care subventiile straine par sa fi facilitat achizitia de firme comunitare, au influentat alte decizii de investitii sau au denaturat comportamentul pe piata al beneficiarilor lor.
Stéphanie Yon-Courtin, membru al Parlamentului European in materie de concurenta din grupul Renew Europe, considera ca un cadru prea restrictiv este un „potential risc de investitii reduse in Europa”. Parlamentarul francez avertizeaza, de asemenea, asupra unor „repercusiuni asupra companiilor europene care opereaza in strainatate”, deoarece alte jurisdictii ar putea impune regimuri similare. 
„Nu doriti sa descurajati investitiile straine in Europa”, a avertizat Guntram Wolff, seful think tank Bruegel de la Bruxelles. „Daca mergeti prea departe, va puteti enerva partenerii comerciali si, daca faceti prea putin, riscati sa pierdeti segmente de piata in economia dumneavoastra.”
Margrethe Vestager spune ca noile puteri propuse sunt necesare pentru a proteja concurenta echitabila in UE. „Comertul si investitiile sunt bune pentru Europa – dar trebuie sa fie corecte. Si acest lucru nu se intampla daca firmele straine pot cumpara in mod liber companii europene, dar tarile din care provin nu lasa firmele noastre sa faca la fel. Sau daca firmele straine folosesc subventii pentru a infiinta afaceri in Europa sau pentru a cumpara companii europene, sau pentru a licita la preturi scazute artificial.?
Un purtator de cuvant al misiunii chineze in UE a declarat ca China „spera” ca masurile UE vor fi „obiective si corecte pentru toti”, adaugand ca „Europa si Statele Unite au fost principalii utilizatori ai politicilor de subventii” si ca Masurile de subventionare de la Beijing respecta normele internationale. Doi diplomati ai UE au declarat ca exista riscul ca aceasta propunere sa declanseze represalii din tarile UE. Unele guverne ale UE sunt, de asemenea, ingrijorate de faptul ca noile instrumente ale Comisiei ar putea sa interfereze cu capacitatea lor de a analiza investitiile. Misiunea Statelor Unite in UE a refuzat sa comenteze.
Comisia intentioneaza sa reduca subventiile externe de peste 200.000 de euro catre companiile care opereaza pe piata unica a Europei. De asemenea, isi propune sa revizuiasca tranzactiile atunci cand o companie straina dobandeste controlul asupra unei tinte UE sau cel putin 35% din drepturile de vot. Se mai urmareste consolidarea controlului asupra achizitiilor publice si a accesului la fondurile UE pentru a asigura conditii de concurenta echitabile intre companiile UE si concurentii straini care primesc sprijin public. In cele din urma, aceasta ar putea insemna ca firmele straine ar putea fi amendate, li s-ar putea interzice achizitia de companii din UE sau participarea la licitatii publice. Noile masuri ar face parte dintr-un nou instrument juridic care ar deveni operational dupa ce sefii de stat ai UE vor vota in majoritate si in urma votului parlamentarilor UE. Vestager le-a spus parlamentarilor francezi ca se asteapta ca instrumentele sa fie operationale in „cateva luni”. Dar sustinerea din partea unor tari din UE s-ar putea dovedi dificila. Doi diplomati s-au temut ca unele investitii straine considerate esentiale de autoritatile nationale ar putea fi votate de Bruxelles, posibil sub presiunea unei alte tari din UE. „Ce se intampla daca vreau o investitie straina, indiferent de faptul ca este subventionata, iar Comisia sau o alta tara se opun?", a intrebat un diplomat al UE. Acesta ar putea fi, de exemplu, cazul fabricii de otel Ilva din sudul Italiei, care este in prezent sub control guvernamental si a fost implicata in trecut intr-un scandal de mediu. Investitiile companiei multinationale ArcelorMittal ar putea fi singura solutie pentru mentinerea vietii uzinei, dar Comisia ar putea utiliza un nou instrument pentru a bloca acordul pe baza presupuselor subventii indiene catre producatorul de otel.
Proiectul Comisiei nu vizeaza in special China. Insa, fara indoiala, propunerile urmaresc protejarea companiilor din UE impotriva celor chineze care se bucura de acces la imprumuturi si subventii garantate de stat. Propunerile sunt in lucru de ceva timp, avandu-i pe fundal pe presedintele francez Emmanuel Macron si pe cancelarul german Angela Merkel. Ambii lideri au facut eforturi puternice pentru mai multe masuri care vizeaza relatiile dintre UE si China. In ultimul deceniu, celulele solare si industria de panouri din Germania au fost decimate de concurenta chineza. Sectorul sau de e-biciclete supravietuieste doar cu ajutorul tarifelor antidumping. Producatorul german de robot Kuka a fost cumparat de cel de aparate chinezesti Midea in 2016.
Bruxell-ul a impus tarife antisubventii la fibrele de sticla de la fabricile chineze din Egipt. Ancheta este noua – pentru prima data, Bruxelles sustine in mod explicit ca va aborda programul Chinei „Belt and Road” din tarile terte – si reinterpreteaza legislatia UE pentru a aborda subventiile venite din afara teritoriului tarii. Iar UE a lansat o revizuire a politicii comerciale a blocului. O consultare publica va aborda, printre altele, redimensionarea industriei europene, raspunzand apelurilor venite din partea Frantei si Germaniei pentru o autonomie strategica.

Articole similare

Ad