Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scutire de impozite si contributii pentru soferi ca in constructii

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea legii nr. 227/2015 in vederea acordarii de facilitati conducatorilor auto care isi desfasoara activitatea in transportul de marfa si de calatori, initiata de senatorul Vasile Toma, a fost depusa la Biroul Permanent al Senatului. Scopul acesteia este de a-i motiva pe soferii profesionisti sa ramana sa lucreze in tara, dar si de a atrage tinerii catre o slujba atractiva din punct de vedere financiar.

In expunerea de motive se arata faptul ca numarul soferilor profesionisti a scazut in toata Europa in ultimii ani, iar studiile pentru perioada urmatoare arata ca majoritatea soferilor se apropie de varsta pensionarii. In aceste conditii, conducatorii auto profesionisti din Romania vor fi atrasi sa lucreze in Occident, pe salarii mai mari.
 
Pe de alta parte, problema deficitului de soferi profesionisti este semnalata si in tara noastra. Astfel, potrivit specialistilor din industrie, in Romania lipsesc circa 45.000 de soferi de camion si autobuz, motiv pentru care multi operatori de transport, de marfa sau de calatori, nu pot utiliza intreg parcul auto detinut. De aici decurg consecintele privind diminuarea activitatii economice potentiale si a taxelor/impozitelor platite la bugetul de stat. Iar aceasta tendinta se va accentua in contextul crizei „Covid-19”, se mai arata in expunerea de motive. In aceste conditii, la nivelul Uniunii Europene se pot identifica deja diferite facilitati acordate soferilor profesionisti sau familiilor acestora si acest lucru ar trebui facut si in Romania. „Desi sectorul transporturilor nu a cerut si nu a beneficiat vreodata de facilitati, s-a dezvoltat continuu. Totusi, aceasta situatie nu va putea continua prea mult, avand in vedere situatia reala si masurabila a crizei fortei de munca. Transportul trebuie vazut ca un sector strategic national si tratat ca atare”, este de parere senatorul Vasile Toma.
 
Proiectul de lege prevede ca, de la data intrarii in vigoare a legii si pana la 31 decembrie 2028, persoanele fizice angajate ca si conducatori auto la firmele de transport de marfa si de calatori sa aiba un salariu minim de 3.000 de lei si sa beneficieze de facilitati fiscale similare celor valabile pentru angajatii din domeniul constructiilor – scutire de la impozitul pe venit, precum si de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, fiind insa considerati asigurati in sistemul public. La fel ca in constructii, pentru a beneficia de facilitate, angajatorii trebuie sa realizeze cel putin 80% din cifra de afaceri totala din transporturi.
 
„Din excedentul total al comertului extern cu servicii, in valoare de 8,5 miliarde de euro, mai mult de jumatate se datoreaza transportatorilor (4,3 miliarde de euro). Spre comparatie, industria auto are o contributie neta de doar 0,5 miliarde de euro (exporturi de 32,5 miliarde si importuri de 32 de miliarde de euro). Este evidenta, asadar, importanta sectorului de transport si necesitatea mentinerii fortei de lucru in tara”, a precizat senatorul Toma.

Articole similare

Ad