Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania, pe primul loc in topul celor mai ieftine produse alimentare

Potrivit Eurostat, anul trecut Romania a ocupat primul loc in UE in clasamentul celor mai ieftine produse alimentare si bauturi non-alcoolice, cu 66% din media europeana, potrivit datelor publicate de Eurostat. Urmatoarele locuri au fost ocupate de Polonia (70%), Bulgaria (78%), Lituania (82%), Cehia (84%) si Ungaria (85%).
La obtinerea acestui rezultat a contribuit generalizarea cotei reduse de TVA la produse alimentare. Cat priveste bauturile alcoolice si tutunul, tara noastra a ocupat, alaturi de Ungaria, antepenultima pozitie, cu 75% din nivelul mediu de preturi din UE. Cat priveste costul la imbracaminte, tara noastra este pe locul 25 din 27, cu 82% din media UE. Aparem si pe penultimul loc la tarifele din hoteluri si restaurant, cu 54% din media UE (doar bulgarii sunt in urma noastra, cu 45%).
Nivelul general al preturilor la consumator a fost calculat de Eurostat la 54,9%, ceea ce ne plaseaza pe pozitia 26 din 27. Peste Bulgaria (52,8%) dar inca semnificativ sub Polonia (60,0%), Ungaria (65,3%), Lituania (69,5%), Croatia (71,2%) si Cehia (74,6%). 
Daca ne raportam la Nivelul preturilor la principalele categorii de produse si servicii, din datele oferite se poate observa ca valorile maxime se intalnesc la autoturisme si motociclete (85,7%) si la haine si incaltaminte (81,6%).

Articole similare

Ad