Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia propune pentru anul viitor un buget de 166,7 miliarde de euro

Bugetul propus de Comisia Europeana pentru anul viitor este de 166,7 miliarde euro, care urmeaza a fi completat de granturi in valoare de 211 miliarde euro si de imprumuturi in valoare de aproximativ 133 de miliarde euro, in cadrul instrumentului temporar de redresare a economiei europene. Astfel, propunerea de buget pentru anul viitor este cu 2 miliarde euro mai mare fata de actualul bugetul UE.
Din Fondul de relansare economica, Comisia isi propune sa imparta anul viitor 344 (adica aproape 46%) dintre cele 750 miliarde euro anuntate ca granturi si credite.
Proiectul se bazeaza pe propunerea Comisiei privind urmatorul buget pe termen lung al UE prezentata la 27 mai 2020. Proiectul de buget multianual si planul de relansare economica nu sunt adoptate, urmatoarele negocieri pe aceste teme urmand sa fie organizate la Bruxelles, pe 17 si 18 iulie.
Propunerea de buget reflecta prioritatile Europei, relevante pentru asigurarea unei redresari durabile. Printre altele, Comisia propune sa se aloce trei miliarde euro Mecanismului pentru interconectarea Europei, suma destinata investitiilor intr-o infrastructura de transport moderna, de inalta performanta, pentru a facilita conexiunile transfrontaliere. Alte 575 de milioane euro ar putea fi acordate Programului privind piata unica, 36,2 milioane euro si, respectiv, 127 de milioane euro programelor de sprijinire a cooperarii in domeniul fiscal si vamal, iar 55,2 miliarde euro Politicii agricole comune si 813 milioane euro Fondului european pentru pescuit si afaceri maritime, pentru fermierii si pescarii din Europa, dar si pentru consolidarea rezilientei sectorului agroalimentar si a sectorului pescuitului si asigurarea anvergurii necesare a actiunilor de gestionare a crizelor.
Statelor membre li se vor putea acorda imprumuturi de 131,5 miliarde euro si granturi in valoare de aproximativ 133 de miliarde euro in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, ca parte a instrumentului Next Generation EU. Alte 13 miliarde euro sunt alocate programului InvestEU, pentru investitii in infrastructura durabila, inovare si digitalizare. O parte din fonduri vor fi alocate Mecanismului de investitii strategice, pentru a construi autonomia strategica in cadrul lanturilor de aprovizionare vitale de la nivel european; 8,28 miliarde euro sunt alocate Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate, astfel cum a fost propus in cadrul Next Generation EU, pentru a raspunde problemelor in materie de solvabilitate ale intreprinderilor viabile din toate sectoarele economice. „In aceasta perioada extraordinara, propunerea Comisiei Europene mobilizeaza, la randul sau, un sprijin fara precedent. Bugetul anual pe 2021 va ajuta sute de mii de oameni, intreprinderi si regiuni sa depaseasca criza si sa iasa din criza mai puternici. Pentru ca acest lucru sa se concretizeze, avem nevoie de un acord privind bugetul pe termen lung si instrumentul Next Generation EU – un acord care sa transmita un semnal de incredere in intreaga Europa.”, a spus Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul UE.
 

Articole similare

Ad