Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministrul Transporturilor a verificat stadiul lucrarilor de infrastructura rutiera si feroviara din Timis si Arad

Lucian Bode a asistat la Prefectura Timis la prezentarea obiectivelor de infrastructura din judet, a stadiului si evolutiilor recente, precum si a perspectivelor de implementare a unor proiecte noi, de modernizare a infrastructurii din judet. Cu aceasta ocazie s-au semnat si doua protocoale intre reprezentantii CFR Infrastructura si primariile din Timisoara si Arad, pentru acordarea sprijinului institutional in vederea promovarii si dezvoltarii proiectelor feroviare.
In cadrul discutiilor, Lucian Bode a declarat ca Guvernul Orban isi propune sa aloce, in fiecare an, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, 2% din PIB. „Pana in 2030, Romania are obligatia sa finalizeze coridoarele retelei principale, deci trebuie sa acceleram implementarea proiectelor de infrastructura. Urmatorii 10 ani vor fi ai recladirii Romaniei, iar infrastructura de transport va fi coloana vertebrala a acesteia.”
Ministrul a precizat ca in vestul tarii e in derulare unul din cele mai mari proiecte de infrastructura feroviara, parte a Coridorului IV (loturile 2A, 2B, 2C si 3 din Tronsonul de la Simeria, la Km 614). Odata cu semnarea celor doua protocoale, s-au deschis si premisele reabilitarii caii ferate Caransebes-Timisoara-Arad. Tot in domeniul infrastructurii feroviare, se are in vedere realizarea unei legaturi intre Aeroportul Timisoara si oras.
Vizita a continuat pe santierul variantei de ocolire Timisoara Sud, unde antreprenorul a precizat ca stadiul fizic al lucrarilor este in progres vizibil si ca spera ca pana la finele lui iulie progresul fizic sa se apropie de 10%, daca vor fi conditii meteorologice favorabile. 
Lucian Bode a cerut atat managementului CNAIR, cat si antreprenorului, ca, in situatia in care apar sincope in realizarea acestui obiectiv, sa identifice cu celeritate solutiile si sa le aplice, pentru a nu inregistra intarzieri.
Ulterior, in cadrul vizitei la Fabrica de Vagoane Calatori Astra Arad, ministrul a precizat ca Guvernul va modifica legislatia privind judecarea in instanta a contestatiilor depuse la licitatii, in conditiile in care mari proiecte de infrastructura raman blocate ani de zile si nu se pot obtine fonduri europene. „Daca stam ani de zile in contestatii, cu siguranta vom pierde bani europeni. Vom trece la simplificarea modului in care sunt judecate aceste contestatii, astfel incat sa putem sa accesam banii europeni. Sunt disponibile 250 de milioane de euro pentru a achizitiona material rulant nou si, din pacate, cu primul lot de 40 de rame, dar si cu cel de-al doilea lot, de 20 de rame, suntem blocati in instanta", a spus ministrul Bode.
Ministrul a participat la sediul CJ Arad si la prezentarea stadiilor de realizare a principalelor obiective de infrastructura rutiera si feroviara din judet si a verificat stadiului lucrarilor la Tunelul T3 Bata km 559+967 – 560+570, obiectiv din cadrul contractului „Reabilitarea liniei de cale ferata Frontiera-Curtici-Simeria, parte a Coridorului IV Pan-European, pentru circulatia trenurilor cu viteza maxima de 160 km/h, Tronsonul 2 si Tronsonul 3”. „Acum, cand multi incep sa inteleaga ca infrastructura feroviara nu trebuie pusa in plan secundar, vedem cat de importanta e reteaua pe care o avem si care, in mod nedrept, nu a beneficiat de investitii pentru modernizare si dezvoltare. In conditiile noului Green Deal, e de datoria noastra sa finalizam cat mai repede santierele de infrastructura feroviara si sa promovam noi proiecte. De asemenea, vom concentra sume importante pentru refacerea retelei existente, astfel incat sa putem creste viteza de circulatie pe infrastructura feroviara. Este bine ca in cazul reabilitarii liniei de cale ferata Frontiera-Curtici-Simeria Lot 2B am ajuns la un progres fizic de peste 45%. Platile sunt la zi si gradul de mobilizare este corespunzator, deci sunt create toate conditiile pentru ca termenul de finalizare (martie 2023) sa poata fi respectat”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Articole similare

Ad