Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In primul semestru din 2020 au fost inchiriati aproape 250.000 mp de spatii industriale

Volumul spatiilor industriale si logistice inchiriate in prima jumatate a anului a totalizat aproape 250.000 m2, nivel in usoara crestere fata de cel inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut, de aproximativ 240.000 m2. Peste 60% din volum a fost intermediat de JLL Romania, care a realizat si cele mai mari tranzactii din acest an, respectiv cele prin care Profi a inchiriat doua depozite la Craiova si Timisoara, de 57.000 m2 si 58.500 m2.
Cel mai mare volum al cererii a venit de la companiile din FMCG, care au inchiriat jumatate din volumul total inregistrat in prima jumatate a anului (126.000 m2), din productie (24%, respectiv 60.000 m2) din distributie si logistica (18%, 45.200 m2).
Bucurestiul a atras cea mai mare parte din cererea de spatii industriale si logistice din tara, respectiv 32% (aproximativ 81.000 mp), fiind urmat de Timisoara (68.400 m2), Craiova (57.500 m2) si Arad, cu aproape 20.000 m2 tranzactionati.
Avand in vedere evolutiile din prima jumatate a anului, estimarile JLL privind cererea din 2019 sunt optimiste, astfel ca ne asteptam la un volum de tranzactii comparabil cu cel inregistrat in ultimii 3 ani, in jurul a 450.000-500.000 m2/an. “Piata industriala a reusit sa isi mentina dinamica si in acest an, chiar daca, asa cum era de asteptat, planurile companiilor au fost date peste cap de criza Covid-19. Suntem optimisti in privinta evolutiei cererii avand in vedere si faptul ca vanzarile din retail au crescut in mai cu 18,5% fata de aprilie, dupa scaderea abrupta din aprilie. In acelasi timp, este imbucuratoare si abordarea dezvoltatorilor care au continuat investitiile chiar si in conditiile dificile care s-au manifestat la nivelul economiei nationale si nu numai”, a declarat Viorel Opait, Business Development Director JLL Romania, care a realizat cele mai mari tranzactii de pe piata in acest an.
Datele JLL, pe baza informatiilor comunicate de dezvoltatori, arata ca in acest an urmeaza sa fie finalizate proiecte totalizand circa 600.000 m2, ceea ce va urca stocul la peste 5 milioane de metri patrati.
Asa cum am vazut in primul semestru, desi Bucurestiul este lider in ceea ce priveste cererea si oferta noua de pe piata (jumatate din stocul modern de spatii industriale sunt construite in apropiere de Bucuresti), vedem o crestere a interesului atat al cererii, cat si al dezvoltatorilor, pentru diversificarea zonelor tinta. ”In opinia noastra, pe baza cererilor pe care le avem pe masa, piata se va echilibra, in conditiile in care companiile, mai ales cele de retail, FMCG, distributie si logistica, ce voiau sa inchirieze spatii mai ales in apropiere de Bucuresti, care cumuleaza peste 30% din consumul la nivel national, acum se uita spre alte zone din tara pentru a-si eficientiza lantul de distributie”, a declarat Viorel Opait.
Desi volumele spatiilor inchiriate in prima jumatate a anului 2020 s-au pastrat la un nivel ridicat, in linie cu anii anteriori, vom remarca faptul ca cele mai multe proiecte de spatii de productie au fost amanate pana la un moment in care vor fi perspective mai clare asupra impactului pe care situatia curenta il are asupra economiei mondiale si asupra obiceiurilor consumatorilor.
 

Articole similare

Ad