Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Danemarca: Transportatorul Kurt Beier, acuzat pentru conditiile precare in care traiesc si muncesc soferii filipinezi

Saptamana trecuta, politia daneza a anuntat darea in urmarire a companiei de transport Kurt Beier Transport si a unor persoane aflate in stransa legatura cu aceasta pentru dumping social si utilizarea soferilor imigranti, in special filipinezi, care traiesc si muncesc in conditii precare, arata Trasporte Europa.
Ancheta a fost demarata la finele lui 2018, cand Politia din provincia Sønderjylland a primit un raport de la Biroul de Sanatate al Centrului impotriva traficului de persoane. Plangerea sustinea ca mai multi soferi straini, angajati ai companiei poloneze de transport HBT Internationale Transporte – subcontractata de Kurt Beier Transport – locuiau in orasul Padborg (la cativa kilometri de granita cu Germania) in dormitoare comune sau pe camioane, in conditii igienice precare. In plus, acestia nu detineau asigurari de sanatate si, prin urmare, nu puteau accesa servicii medicale.
Pe baza acestui raport, politia a demarat o ancheta si o inspectie la sediul companiei, locatie in care au interogat treizeci de soferi din Filipine si Sri Lanka, verificandu-le in acelasi timp si locuinta si conditiile de munca. 
La finalul anchetei, politia daneza a prezentat o plangere la parchetul din Viborg impotriva companiei Kurt Beier Transport pentru trafic de persoane din afara UE, insa la 1 iulie 2020, procurorul a achitat compania de aceasta acuzatie, dar a decis continuarea dosarului penal pentru unele incalcari ale regulilor privind strainii, vizand si locuintele si conditiile de prevenire a incendiilor. De asemenea, a anuntat ca va solicita masuri de retinere preventiva a suspectilor, cu confiscarea dividendelor financiare. Acum este asteptata convocarea primei audieri la Curte, arata publicatia italiana. 
Desi filipinezii si srilankezii erau cazati in containere si remunerati cu aproximativ 1.000 de euro/luna, pentru a presta munca in Danemarca si Germania, iar un sofer danez primeste pentru aceeasi munca intre intre 3.500 si 4.300 de euro, Kurt Beier a publicat o declaratie in care reafirma legalitatea activitatii sale si subliniaza achitarea pentru infractiunea de trafic de persoane, considerata acuzatia cea mai grava. Compania anunta initierea unei proceduri de compensare pentru daunele aduse reputatiei sale. De asemenea, considera ca va fi achitata si de celelalte acuzatii „de neinteles”. In caz contrar, „se vor schimba complet conditiile pentru transportul danez. Kurt Beier Transport nu este singura companie daneza care foloseste forta de munca straina cu contracte de munca non-daneze. Ne dorim sincer ca acest lucru sa nu se intample, dar problema trebuie rezolvata politic si nu judiciar”.

Articole similare

Ad