Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Europeana investeste 2,2 miliarde de euro in transport

La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a anuntat o alocare de 2,2 miliarde de euro pentru 140 de proiecte de transport, cu scopul de a sprijini redresarea economica in toate statele membre. Programele eligibile pentru finantare vor ajuta la completarea retelei de infrastructura, la sustenabilitatea mediului si la crearea de noi locuri de munca. O parte substantiala a fondurilor va fi utilizata in transportul feroviar, inclusiv pentru conexiunile transfrontaliere, porturi si aeroporturi. In transportul pe apa, proiectele se refera atat la cel maritim (in special pentru reducerea impactului asupra mediului), cat si la navigatia interioara, pentru a creste capacitatea si conexiunile intermodale. Potrivit comisarului Transporturilor, Adina Valean, acest credit ar putea genera investitii de pana la cinci miliarde de euro.
Exista 55 de proiecte feroviare, in valoare de 1,6 miliarde de euro, care privesc infrastructura de pe coridoarele Ten-T, inclusiv calea ferata Rail Baltica, ce leaga statele baltice de reteaua europeana, dar si sectiunea transfrontaliera a liniei feroviare dintre Dresda (Germania) si Praga (Republica Ceha). Noua proiecte (49,8 milioane de euro) vor contribui la crearea unui sistem feroviar interoperabil in UE, la functionarea neintrerupta a trenurilor pe continent prin sistemul european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS) si la adaptarea locomotivelor si a cailor la sistemul european.
Pentru transportul rutier, CE a alocat fonduri pentru construirea infrastructurii dedicate distributiei de combustibili alternativi, cu prognoza instalarii a 12.275 de puncte de reincarcare electrica pe reteaua rutiera europeana. Acesta face parte dintr-un program mai mare, care include 19 proiecte in valoare de 142 milioane de euro, pentru a facilita trecerea la combustibili cu impact scazut asupra mediului.
 

Articole similare

Ad