Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cate formulare A1 au fost emise in 2018

Pe parcursul anului trecut (n.r. 2018), Casa Nationala de Pensii Publice a eliberat aproape 61.000 de certificate portabile A1, cele mai multe privind activitatea de detasare si nu pluriactivitate, adica situatia in care se incadreaza soferii profesionisti, respectiv sectorul Transporturilor internationale. Pentru 2019, odata cu expirarea termenului de valabilitate acordat in urma cu doi ani, se preconizeaza a se confrunta cu  un nou „val“ de cereri de emitere de documente portabile A1 in cazul transporturilor rutiere internationale.

CNPP este singura institutie competenta din Romania pentru determinarea legislatiei aplicabile in ceea ce priveste lucratorii migranti, astfel ca este responsabila si de eliberarea documentului portabil A1. Conform Regulamentului 883/2004, modul de implementare a regulamentelor la nivelul UE este monitorizat de Comisia administrativa (n.r. – pentru  coordonarea sistemelor de securitate sociala), organism care a furnizat catre CNPP un model de statistica, pe care autoritatile din tara noastra il comunica anual. Respectiva  situatie statistica se realizeaza pe domenii de activitate, numarul de formulare emise si statele de destinatie, in consecinta numarul angajatorilor care solicita formularul A1 nu este foarte relevant. „Important este cati lucratori circula pe teritoriul UE, SEE, Elvetiei si raman supusi legislatiei de securitate sociala din Romania. Astfel, din cele aproape 61.000 de documente portabile A1 emise in cursul anului 2018, doar 36% a vizat  sectorul Transporturilor internationale (pluriactivitate), cele mai multe vizand activitatea de detasare, prevazuta la art. 12 din Regulamentul 883/2004“, a explicat Maria Luiza Socol Florescu, director Relatii Internationale in cadrul CNPP.
Oficialul institutiei a aratat faptul ca in urma cu doi ani, au fost emise peste 40.000 de documente portabile A1 pe sectorul transporturilor, cu o valabilitate de doi ani, „nu de un an atat cat este recomandat in aplicarea legislatiei europene in vigoare in domeniul securitatii sociale“. 2018 a reprezentat astfel o perioada in care numarul de cereri venite din partea transportatorilor pentru obtinerea documentului portabil A1 a scazut, insa specialistii CNPP prognozeaza ca anul acesta se vor confrunta, din nou, cu o avalansa de solicitari de emitere a documentelor portabile A1.

Articole similare