Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Grad mai mare de capitalizare a firmelor de transport si randament ridicat al capitalurilor proprii

Prezent la Gala Tranzit ca vorbitorul in panelul dedicat blocajului platilor („Blocajul platilor, un indicator mai important de urmarit decat profitul“), Eduard Burghelia destainuie faptul ca tatal sau a avut o firma de transport cu un camion si ca „ma durea sufletul cand vedeam ca nu incaseaza banii pe cursele efectuate sau ca ii incaseaza tarziu, astfel ca m-am ambitionat sa ajut nu doar transportatorii, ci toate firmele din Romania sa evite rau platnicii“. Si astfel a fondat, la 21 de ani, Confidas, o platforma care ajuta companiile sa raporteze incidente de plata, sa verifice orice societate din Romania si sa inteleaga mai bine care este riscul comercial pe care si-l asuma cand incheie un contract cu un anumit partener, dar si sa incaseze facturile la timp, sa recupereze fara costuri facturile neincasare si sa ia decizii avand mai multe informatii.

Confidas a facut o analiza a pietei de transport rutier din Romania – unde sunt prezente 34.600 de firme care au depus bilant contabil, din care insa multe sunt inactive sau au doar 1-3 camioane – si a ajuns la concluzia ca aceasta a crescut in 2018 cu 12% fata de 2017, de la 41,6 la 46,6 miliarde de lei cifra totala de afaceri, dupa ce si in 2017 crescuse cu 13-14% fata de 2016. Primele 50 de firme in functie de cifra de afaceri reprezinta 20% din intreaga industrie, iar media cifrei de afaceri/firma analizata este de 250.000 de euro. 62% dintre firmele din domeniu au inregistrat in 2018 o crestere a veniturilor, gradul de capitalizare a crescut, insa putin, de la 16% la 18%, dovedind angajamentul pe termen lung si increderea actorilor din domeniu, iar valoarea randamentului capitalurilor proprii se mentine ridicata, la 32%, desi in scadere fata de cele 35% din 2017.
Numarul de angajati din industrie era de 147.000 la finalul anului trecut, fata de 135.000 in 2017, adica o medie de 6 angajati/firma, in conditiile in care 54% din firme au avut anul trecut o crestere a numarului de angajati.
70% dintre societatile active fac profit, iar durata medie de incasare a creantelor a scazut de la 75 la 74 de zile.
Daca acestea constituie punctele forte din industria transporturilor, despre vulnerabilitatile ei, asa cum au fost identificate de Confidas, puteti citi in numarul din decembrie al revistei Tranzit.

Articole similare