Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Gaz natural, Germania: scutirea de taxe de drum, extinsa pana la 31 decembrie 2023

Camioanele care opereaza pe gaz natural sunt scutite de taxele de autostrada de la inceputul anului trecut, insa termenul initial de doi ani, pana la 31 decembrie 2020, a fost prelungit pana la 31 decembrie 2023, potrivit unui comunicat al Biroului Federal pentru Transportul de Mǎrfuri (BAG) din Germania.

Baza legala (articolul 5 din ultima lege care modifica Legea Federala a Autostrazilor si modifica alte reglementari) a intrat in vigoare la 4 iulie 2020. Sursa citata mentioneaza ca pentru a fi eligibil la scutirea de taxa, vehiculul trebuie sa fie exploatat, in principal, prin sursa de combustie de gaz natural. 

Pentru scutirea de taxa, mecanismul trebuie sa fie complet sau predominant cu CNG (gaz natural comprimat) sau GN (gaz natural) sau LNG (gaz natural lichefiat). BAG precizeaza ca vehicule cu GPL (gaz petrolier lichefiat) nu intra la aceasta prevedere, deci nu sunt scutite de taxe. „Dovada sistemului pe gaz trebuie dovedita la cerere cu documente adecvate“, mai scrie BAG. Pe langa cerintele enumerate anterior, camionul sau autovehiculul trebuie sa aiba unul sau mai multe rezervoare de gaze naturale cu urmatoarea capacitate minima:

  • CNG: cel putin 300 litri sau 50 kg;
  • LNG: cel putin 300 litri sau 115 kg;
  • GN: cel putin 300 litri.

Daca se dovedeste ca exista acest volum minim al rezervorului, se aplica prezumtia, care insa poate fi respinsa de BAG in anumite cazuri, ca proportia de gaze naturale este predominanta si astfel vehiculul este scutit de taxe. Inregistrarea in sistemul Toll Collect este valabila maxim 2 ani, cu posibilitate de extindere pana la maximum 31 decembrie 2023.

Foto: trans.info

Articole similare

Ad