Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

COVID-19: Masuri comune in privinta transportului la nivelul UE

Comisarul european de transport, Adina Valean, a declarat, ieri, 18 martie, in cadrul videoconferintei cu ministri de transport din statele membre, ca nici un beneficiar al fondurilor prin programul Connecting Europe Facility (CEF) nu va fi penalizat din cauza intarzierilor cauzate de criza. De asemenea, comisarul a cerut crearea „coridoarelor verzi” pentru a pastra libera circulatie a marfurilor si persoanelor.
Videoconferinta la nivel inalt a ministrilor de transport din statele membre, care a avut loc ieri, 18 martie, convocata de presedintia croata, a cunoscut o discutie constructiva si vasta despre cum sa se asigure cel mai bine continuitatea economica, fluxul lin de bunuri esentiale – inclusiv alimente si medicamente – sanatatea si siguranta lucratorii de transport si libera lor circulatie peste granite, in timp ce se concentreaza pe limitarea focarului. In cadrul sedintei, ministrii transporturilor din UE impreuna cu Comisia Europeana au convenit sa lucreze impreuna pentru a reduce la minimum perturbarile traficului, in special pentru transportul de marfa, puternic afectat de o gama larga de masuri nationale de combatere a pandemiei. In cadrul interventiei, prin vocea comisarului de transport, Comisia Europeana a indicat o lista clara de actiuni in cadrul interventiei sale menite sa protejeze buna functionare a pietei unice. Acesta include libera circulatie a lucratorilor in transport, „coridoarele verzi” – benzi prioritare pentru transportul de marfa, flexibilitatea normelor privind timpul de conducere si de odihna si notificarea prealabila a masurilor catre Comisie. Sprijinul exprimat de sefii de stat pentru Orientarile privind frontierele va facilita masurile care sa asigure ca fluxul de marfuri va continua in UE.
„Am cerut sa se creeze <<coridoare verzi>> esentiale pentru a pastra libera circulatie a marfurilor si a persoanelor care trebuie sa treaca de frontiere. Am subliniat importanta protejarii lucratorilor din transport. Am oferit tot sprijinul Comisiei in ceea ce priveste cadrul de reglementare si instrumentele financiare pentru a ajuta industria de transport, care a fost lovita din greu in ultimele zile, sa se recupereze. De exemplu, vom fi flexibili astfel incat niciun beneficiar CEF sa nu fie penalizat din cauza intarzierilor cauzate de criza. Apreciez foarte mult angajamentul ministrilor Transporturilor aratat astazi in aplicarea principiului solidaritatii”, a afirmat Adina Valean.

Articole similare