Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Previziuni: PIB-ul Belgiei s-ar putea contracta cu 8% in 2020

Belgia se arata ingrijorata de faptul ca masurile de stopare a raspandirii coronavirusului au un impact negativ asupra economiei, guvernului revenindu-i acum sarcina de a gasi modalitati de a sprijini companiile si economia tarii. Banca Centrala din Belgia si Biroul de Planificare au emis un prognostic care sa evidentieze impactul economic al crizei. Potrivit acestuia, atat economia, cat si finantele publice, urmeaza sa primeasca o lovitura grea: in 2020, PIB-ul Belgiei ar putea scadea cu 8%, in conditiile in care, in mod normal, inregistra o crestere de 1,5%. Pierderile ar putea totaliza 45 de miliarde de euro in acest an, in ciuda recuperarii puternice asteptate in a doua jumatate a anului. Recuperarea ar putea continua insa si in 2021.
Prognozele arata ca deficitul bugetar din acest an ar putea creste cu 5%, ajungand la 7,5% din PIB. Se presupune ca se va inregistra o scadere de 5,7% a consumului, ca urmare a masurilor pentru combaterea coronavirusului. Afacerile si gospodariile vor suferi, dar impactul va fi temporar, pentru ca masurile de sprijin ar trebui sa permita o recuperare „relativ rapida”. Masurile vor reduce, de asemenea, riscul pentru companiile care au fost solide financiar inainte de criza. Economistii observa ca infrastructura economica nu a fost deteriorata, insa vor fi necesare masuri de sprijin si in faza post-pandemica, pentru a preveni somajul structural si a mentine sanatoase finantele publice. 
Prognoza are la baza o serie de ipoteze, cum ar fi durata masurilor anti-coronavirus, deci acest exercitiu de predictie poate fi pe alocuri eronat. Mentinerea restrictiilor mai mult de sapte saptamani ar duce la nenumarate falimente si la pierderea locurilor de munca. Preturile majorate din cauza cererii crescute sau a scenariului opus, ar putea provoca si mai multe daune. O revenire rapida la o situatie normala ar reduce in mod evident daunele provocate de criza.

Articole similare

Ad