Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu: 9 din 10 retaileri au aplicat masura privind somajul tehnic

Noua din zece retaileri de produse nealimentare (88%) au aplicat pentru masura privind somajul tehnic, in timp ce peste doua treimi dintre acestia (67%) se concentreaza pe canale alternative de vanzari pentru a compensa pierderile generate de lipsa de activitate din magazinele clasice, arata un studiu efectuat de Divizia Retail a Colliers International, dat publicitatii miercuri.

Conform cercetarii, in perioada starii de urgenta instaurata pentru prevenirea raspandirii COVID-19, aproape jumatate (45%) dintre chiriasii din retail asteapta o scadere a afacerilor de peste 30%, in 2020, in timp ce alti 39% prevad un declin de pana la 30%, ca urmare a acestor cel putin doua luni fara activitate, cu o revenire lenta din a doua jumatate a acestui an. „Proprietarii din retail au luat deja masuri de suport pentru chiriasii afectati de ordonantele militare, precum suspendarea platii chiriei pe perioada de inactivitate, urmand sa se decida ulterior o modalitate de compensare, sau inchiderea partiala a centrelor comerciale pentru a scadea costurile pentru servicii comune suportate de chiriasi”, mentioneaza realizatorii studiului. Potrivit sursei citate, 88% dintre retaileri au aplicat pentru masura privind somajul tehnic, ca reactie la decizia Guvernului de a restrictiona activitatea retailerilor ne-esentiali in centre comerciale. In acest context, aproape doua treimi (62%) dintre chiriasi au suspendat sau au amanat platile chiriilor si utilitatilor, iar peste jumatate (52%) au solicitat o reducere a chiriilor atunci cand magazinele vor fi redeschise. Totodata, 48% dintre chiriasii din retail au afirmat ca se vor baza pe optiunea de amanare a platii taxelor oferita de stat, iar 33% ca vor suspenda plata ratelor la credite pana la finalul anului, potrivit studiului. 
 
De asemenea, proprietarii de spatii de retail au reactionat, la randul lor, in contextul actual si au inchis anumite arii ale centrelor comerciale, acolo unde a fost posibil (67%) si au renegociat contractele cu furnizorii (45%) sau cu bancile (29%). De asemenea, aproape toti au folosit in acelasi timp si facilitatile oferite de stat, precum: amanarea platii taxelor (52%), somajul tehnic (48%) sau amanarea platii ratelor la banca (24%).

Articole similare

Ad