Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Moody’s: PIB-ul Romaniei s-ar putea contracta cu 5% in 2020

Ratingul Romaniei „Baa3 stabil“ pentru datoria pe termen lung, stabilit de Moody’s, reflecta puterea economica si institutionala moderata, precum si ancorarea politica oferita de aderarea la UE. Evaluarea este sustinuta de raportul inca moderat dintre datoria publica si PIB, dar si de indicatorii favorabili ai accesibilitatii datoriei, care au beneficiat de o crestere nominala puternica.
Focarul de coronavirus aduce insa provocari continue pentru puterea economica si fiscala. In conformitate cu incetinirea cresterii economice globale, PIB-ul Romaniei s-ar putea contracta cu 5% in 2020.
Pe langa masurile anuntate pentru a sprijini economia, cresterile planificate ale cheltuielilor, in special cu pensiile, vor majora ponderea cheltuielilor fixe, vor duce la cresterea componentei structurale a deficitului si, prin urmare, a datoriei publice. In ceea ce priveste elaborarea de politici, concentrarea imediata asupra situatiei sanitare necesita un guvern stabil, dar absenta alegerilor anticipate inseamna ca punerea in aplicare a unei noi agende politice pentru a face fata provocarilor va fi amanata pana la alegerile generale, care vor avea loc cel mai probabil pana la sfarsitul anului.
Insa, dupa ce Banca Mondiala a anuntat pe 2 aprilie activarea de catre guvernul roman a unui ajutor financiar pre-aranjat de 400 de milioane de euro, pentru limitarea epidemiei, finantare care acopera o serie de interventii pentru consolidarea serviciilor de sanatate si urmareste sa reduca la minimum pierderile din sectorul public si privat, prognoza a fost revizuita pentru soldul fiscal la -7,5% din PIB in 2020, urmata de -6,7% din PIB in 2021. Raportul datorie / PIB ar ajunge la 43,6% in acest an, si la 47,2% in 2021.

Articole similare

Ad