Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Moody’s: In Bulgaria, perspectivele sunt pozitive, cu o contractie a PIB de doar 3,2% in 2020

In Bulgaria, ratingul Moody’s „Baa2“ si perspectivele pozitive, au la baza evaluarea „Baa3”a puterii economice, reflectand scala relativ mica a economiei (PIB nominal de 68 de miliarde de dolari in 2019) si venitul pe cap de locuitor peste media Baa2, evaluarea „Baa2” a puterii institutionale, „a1” a puterii fiscale si sensibilitatea „Ba” la risc de evenimente. „Ne asteptam ca economia bulgara sa se confrunte cu primul an de recesiune din 2009 incoace, din cauza izbucnirii coronavirusului. Prognozam o contractie reala a PIB de 3,2% in 2020, dar credem ca economia va incepe sa se redreseze in a doua jumatate a lui 2020, urmata de o revenire puternica a cresterii, de 2,8%, in 2021“, se arata in raport.

Perspectiva pozitiva reflecta masurile fiscale imbunatatite semnificativ datorita elaborarii politicii prudente a guvernului bulgar si a perspectivelor de crestere puternice care vor beneficia de integrarea UE si de competitivitatea sporita a Bulgariei. Perspectivele de crestere pe termen mediu, pana la lung, raman favorabile, in ciuda recesiunii asteptate in 2020.
Potrivit lui Dimitar Radev, guvernatorul Bancii Centrale din Bulgaria, focarul de coronavirus risca sa intarzie intrarea Bulgariei in ERM II (Exchange Rate Mechanism) pana in 2021, un pas premergator aderarii la Zona Euro. In opinia analistilor, amanarea are un efect negativ, avand in vedere avantajele asociate calitatii de membru, inclusiv accesul la facilitatile de creditare ale Bancii Centrale Europene. Insa Bulgaria a inregistrat deja progrese semnificative in directia ERM II in ultimii ani. „Prin urmare, ne asteptam ca Bulgaria sa se alature in cele din urma Zonei Euro, indiferent de intarzierea determinata de coronavirus.“

Articole similare

Ad