Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata de semiremorci este in cadere libera

Varful pandemiei de Covid-19 a fost atins in majoritatea tarilor europene in aprilie 2020, iar multi producatori de semiremorci si-au inchis fabricile, pentru a respecta recomandarile privind distantarea sociala sau din motiv de lipsa a cererilor. Acum, acestia trebuie sa reia – cel putin treptat – activitatea, pentru a putea raspunde solicitarilor primite in cel de-al doilea trimestru al anului.
Desi in ianuarie si februarie a.c. evolutia pietei de semiremorci a fost in linie cu asteptarile, ca urmare a destabilizarii produse de declansarea Covid-19, prima jumatate a anului se pare ca va inregistra o depreciere cu 41% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit analizei facute de CLEAR international. In acest moment se preconizeaza o revenire a pietei in trimestrul al patrulea din 2020, dar ramane de vazut cum va evolua situatia la nivel international.
Momentul Covid-19 este similar cu criza econmica din 2009, arata analistii, cand piata de semiremorci s-a prabusit cu 51% in Europa de vest si a durat nu mai putin de 6 ani pana cand si-a revenit pe deplin. 
PIB-ul european a scazut cu 6% in 2009 si unele analize prevad pentru acum o evolutie similara, impactul sever urmand sa aiba loc in cea de-a doua jumatate a anului. Cele mai pesimiste scenarii vorbesc de o prabusire chiar si cu 12% a PIB-ului european, daca pandemia nu va reusi sa fie adusa sub control.
Este adevarat ca economia europeana se bazeaza pe transportul rutier pentru distributia de bunuri, iar cererea pentru anumite tipuri de produse, cum ar fi alimentele, produsele farmaceutice si combustibilul, nu a fost afectata. Circulatia altor categorii de marfuri insa a fost blocata aproape in intregime. In aceste conditii, pentru 2020 deprecierea pietei de semiremorci per ansablu s-ar putea situa intre 26 si 50%.

Articole similare

Ad