Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Grupul MOL, afectat de pandemie in primul trimestru din 2020

Grupul MOL a raportat pierderi nete de 152 de milioane de dolari in primul trimestru din 2020, din cauza stocurilor mari si a pierderilor generate de cursul valutar, pe fondul pandemiei Covid-19. Operatiunile de baza au functionat la un nivel solid pana la jumatatea lui martie a.c., se arata intr-un comunicat de presa MOL, asa cum este reflectat si de rezultatul operational CCS EBITDA de 622 milioane de dolari. Pandemia a inceput insa sa afecteze grav toate liniile de business in ultimele

2-3 saptamani din martie a.c., iar situatia s-a deteriorat in continuare in aprilie. Datorita mediului extern imprevizibil, tintele orientative privind rezultatul EBITDA in 2020 au fost retrase, iar tintele privind cheltuielile de capital au fost reduse cu peste 25%.
 
„Covid-19 remodeleaza si dirijeaza lumea si industria energetica. Pandemia si criza economica care urmeaza se vor reflecta asupra performantei noastre generale din 2020. Depunem eforturi pentru a functiona chiar si in scenarii extreme. Am luat deja o serie de decizii dificile care ne vor ajuta sa ne conservam numerarul, sa ne mentinem lichiditatea si flexibilitatea financiara si sa profitam de oportunitatile care pot aparea in drumul spre normalizarea situatiei”, a declarat Zsolt Hernádi, CEO si presedinte MOL.
 
Din cauza preturilor extrem de scazute ale petrolului de la inceputul lui martie 2020, rezultatul EBITDA in sectorul Upstream a scazut la 185 de milioane de dolari in primul trimestru al anului. Productia de petrol si gaze s-a situat la 110 mii de barili echivalent petrol pe zi, in scadere cu 4% fata de aceeasi perioada din 2019, ca rezultat al declinului natural al productiei. In primul trimestru al 2020, MOL, in calitate de operator, a descoperit o rezerva de gaze intr-un perimetru offshore din Norvegia, cu o estimare preliminara a resurselor care pot fi recuperate intre 12 si 71 milioane de barili. De asemenea, in aprilie a.c., MOL a finalizat cu succes achizitia unei participatii a Chevron in Azerbaijan, achizitionand o participatie de 9,57% in campul petrolier ACG si o participatie de 8,9% in gazoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan.
 
In cazul segmentului Downstream, rezultatul operational EBITDA CCS s-a dublat pana la 295 milioane USD in trimestrul 1 din 2020, pornind de la o baza redusa si fiind sprijinit de dublarea marjelor de rafinare. 
 
Proiectul fabricii de polioli a atins un nivel de realizare de 60% la finalului primului trimestru. In aprilie a.c., rafinariile au functionat la 70-75% din capacitate, iar instalatiile de cracare cu abur la 90% din capacitate. Marja de rafinare s-a situat la 9 dolari/baril in aprilie, dar a scazut recent; marja in segmentul petrochimic a fost de 500-600 euro/t de la jumatatea lui martie. Toate rutele logistice si sistemele sunt operationale.
 
In cazul segmentului de consum, rezultatul EBITDA a crescut cu 4% in forinti, dar restrictiile de deplasare si scaderea cererii in ultimele 2-3 saptamani din martie au anulat cresterile inregistrate anterior in primul trimestru, atat in ceea ce priveste marjele pe segmentul carburantilor, cat si al produselor non-fuel. In aprilie a.c., vanzarile de carburant au scazut cu 35-40% la nivelul intregii retele, dar recent au inceput sa-si revina treptat. Marja pe vanzarile de produse non-carburant a scazut initial, dar vanzarile de produse alimentare s-au imbunatatit in ultimele saptamani, iar gama de produse a fost diversificata. Vanzarile non-fuel din ultima perioada sunt cu 10-20% sub nivelul de anul trecut.

Articole similare

Ad