Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nicolas Schmit, despre muncitorii sezonieri: „Mobilitatea, un cosmar pentru milioane de lucratori”

Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de munca si drepturi sociale, a fost chemat sa raspunda intrebarilor europarlamentarilor din Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (EMPL), legate de conditiile de munca ale muncitorilor sezonieri.
Comisarul Schmit, alaturi de Josip Aladrovi?, ministrul croat al Muncii, tara care detine presedintia rotativa a Consiliului UE pana la finalul lunii iunie, au participat la dezbatere pentru a raspunde intrebarilor membrilor EMPL. Multe probleme au tratat egalitatea de gen, dar si inechitatea privind salariul minim. 
Discutiile au inceput la ora 15:00, ora Romaniei si au durat mai bine de doua ore, fiind organizate in urma cazurilor privind conditiile in care lucratorii sezonieri muncesc si traiesc in tarile din Vest, in special cazurile despre romanii din agricultura, angajati in fermele germane. 
La sedinta, chiar din sala, a participat si europarlamentarul roman Dragos Paslaru. Acesta a evidentiat ca pozitia vulnerabila a celor 1,9 milioane de lucratori sezonieri si a celor 1,5 milioane de lucratori transfrontalieri este o problema veche, accentuata si mai mult de criza pandemica provocata de COVID-19. Eurodeputatul Renew Europe a oferit si cateva exemple de cazuri privind vulnerabilitatea acestor muncitori, atat in Germania, cat si in Olanda. „Cum deblocam regulamentele? Cine este responsabil? In primul rand angajatorii trebuie sa fie mai responsabili, dar si statele membre trebuie sa intervina cu determinare mai mare. Autoritatea Europeana pentru Munca este la inceput, dar trebuie sa accelereze procesul”, a punctat Pislaru. 
Comisarul Nicolas Schmit a explicat ca monitorizeaza situatia si ca nu este normal ca acestor muncitori sa li se ingradeasca si sa li se refuze drepturile sociale. In opinia sa, rezolvarea problemelor tine chiar de statele membre. „Libertatea de miscare si mobilitatea s-au transformat intr-un cosmar pentru milioane de lucratori, care au aceleasi drepturi ca muncitorii din tarile respective. Regulile sunt deja acolo, dar este o problema de implementare. Din nefericire, Comisia nu are inspectori si politisti pe care sa ii trimita acolo, acest lucru este de datoria statelor membre”, a spus Nicolas Schmit, care a completat ca urmeaza sa se intalneasca cu angajatorii germani din agricultura, dar si cu partenerii sociali, care si ei trebuie sa se asigure de aplicabilitatea legilor.

Articole similare

Ad