Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Filialele din Romania continua sa finanteze firmele-mama

Investitiile directe ale nerezidentilor pe primele patru luni au insumat valoarea negativa de 454 de milioane de euro, fata de un plus de 2.161 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de doar 33 de milioane de euro, iar creditele intragrup au avut valoarea neta negativa de 487 de milioane de euro (per total, filialele din Romania au finantat firmele-mama), dupa cum arata cursdeguvernare.ro.
Datoria externa totala a crescut marginal in aprilie 2020, la 106,6 miliarde de euro (+0,6% fata de finele anului anterior). Pe segmentul datoriei pe termen mediu si lung s-a produs o scadere de 370 de milioane de euro (efect al reducerii sumelor ramase in depozitele pe termen lung ale nerezidentilor, care s-au micsorat cu 45%). Datoria pe termen scurt s-a pastrat aproximativ la acelasi nivel (32.280 de milioane de euro, fata de 32.227 de milioane de euro la 31 decembrie 2019).
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung dupa primele patru luni ale anului a crescut cu peste trei puncte procentuale, pana la 17,6%, si s-a apropiat de nivelul de 18,6% consemnat la finele anului precedent.
Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a urcat la 5,3 luni, peste cele 4,6 luni consemnate la finele anului precedent.
Cat priveste gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculata la valoarea reziduala (inclusiv ratele de capital scadente in urmatoarele 12 luni la datoria externa pe termen lung), acesta s-a redus de la circa 77% in martie la doar 72% in aprilie, sub valoarea consemnata la finele anului trecut (73,8%).

Articole similare

Ad