Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Productia si distributia de inghetata, o afacere inca sezoniera

Piata de inghetata continua sa fie una sezoniera, astfel ca producatorii locali trebuie sa gaseasca solutii de optimizare pentru restul anului. Cu o cifra de afaceri de 15,7 milioane de euro in 2019 si o capacitate de productie de 100 t de inghetata/zi, TOPGEL este cel mai mare producator cu capital romanesc, iar pentru perioada cand nu fabrica inghetata a investit in linii dedicate napolitanelor. 
Compania se foloseste pentru distributia B2B de flota proprie, formata din 120 de unitati de 3,5 t, in timp ce distributia pentru punctele de lucru, atunci cand volumele impun o suplimentare, se bazeaza pe un camion cu sarcina utila de 26 t, cu agregat frigorific, in valoare de 140.000 de euro. Ca si in cazul tuturor produselor cu temperatura controlata, mentinerea lantului de temperatura pe toata durata transportului este asigurata prin monitorizare permanenta si termodiagrame. Punctual, TOPGEL lucreaza si cu subcontractori, carora le cere, pe langa o serie de documente (asigurare, aviz sanitar, contract, CMR), agregate frigorifice pentru o temperatura de -22 OC, precum si sisteme de monitorizare pe agregatele frigorifice si de localizare GPS. 
In privinta volumelor transportate in prima parte a anului, reprezentantii companiei sustin ca acestea au fost la aproximativ 75% fata de nivelul din 2019, „destul de bune, avand in vedere vremea nefavorabila de inceput de sezon“. Tarifele de transport nu au crescut, desi presiunea pe cost este tot mai mare – asigurari CMR si RCA mai scumpe, salarii mai mari, piese de service si manopera mai scumpe. Desi nu au fost probleme deosebite pe perioada starii de urgenta nici in privinta fluctuatiei de personal (in total lucreaza 400 de angajati, dintre care cei 30 din depozitare beneficiaza de spor suplimentar de frig), nici la achizitia materiei prime etc., producatorul remarca faptul pentru au crescut costurile necesare cu implementarea masurilor sanitare, prin achizitia de materiale de dezinfectie si de protectie. 

Articole similare