Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO: Un miliard de euro nerambursabili, disponibili pentru IMM-uri

Comisia Europeană (CE) a creat pentru toate statele membre un cadru mult flexibilizat pentru acordarea de fonduri europene, însă a păstrat anumite condiţii stricte din punct de vedere al timpului în care se vor procesa solicitările şi se va acorda ajutorul de stat. Astfel, contractele cu IMM-urile, în valoare totală de 1 miliard de euro – graţie aplicării unui mecanism de supracontractare – trebuie încheiate până la 31 decembrie 2020. „Este greu de crezut că lucrurile se vor derula atât de repede, însă trebuie să ne conformăm pentru a putea profita de aceste fonduri, care au fost alocate din alt program operaţional. În acest sens, AM-POC a depus eforturi şi a demarat negocieri cu CE, astfel încât să se poată crea baza legală de modificare a Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, respectiv OUG 130, pentru a cuprinde şi această linie de finanţare pentru IMM-uri. S-a lucrat, de asemenea, la schema de ajutor de stat, care a fost aprobată şi notificată de către Consiliul Concurenţei şi acum se aşteaptă autorizarea schemei, astfel încât să se demareze derularea celor 3 măsuri de sprijin pentru IMM-uri. Atât Măsura 1 – microgranturi, cât şi Măsura 2 – granturi pentru capitalul de lucru, se pot cumula cu granturile pentru investiţii“, a explicat Adelina Pafitis, director general adjunct al Autorităţii de Management Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 (AM-POC).

Interesul companiilor româneşti este foarte mare. Sunt peste 1.200 de solicitări de informaţii până acum din partea celor interesaţi, primite fie în urma dezbaterii actului normativ, fie după consultarea proiectului de ghid al solicitantului. Dintre acestea, cele mai mult vin din domeniile HoReCa, transporturi, organizări de spectacole şi vânzări de bilete. Cel mai mare interes este pentru accesarea granturilor pentru capital de lucru, urmat de microgranturi şi de granturile pentru investiţii.

Verificarea încadrării beneficiarului în categoria IMM se realizează, pe bază de eșantion, de către MEEMA/AIMMAIPE pe perioada implementării proiectelor, după depunerea cererii de finanțare și încheierea contractelor de finanțare, cu condiția recuperării sprijinului din fonduri externe nerambursabile dacă beneficiarul nu se încadrează în categoria de IMM la data depunerii cererii de finanțare.

Referitor la criteriile de punctaj, George Carpuşor, manager public al AM POC, a explicat faptul că la nivel naţional este făcută o evaluare domeniilor de activitate pe coduri CAEN, în funcţie de care firmele primesc un anumit punctaj în momentul în care aplică pentru obţinerea finanţărilor. Este vorba despre toate categoriile de companii, inclusiv IMM-uri.

Fondurile alocate microîntreprinderilor sunt de 100 de milioane de euro. Din momentul

completării formularului de solicitare online şi aprobării finanţării, banii ar trebui viraţi în câteva zile, a dat asigurări Liviu Rogojinaru, ministru secretar de stat în cadrul MEEMA.

Articole similare

Ad