Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Granturile de investiţii se acordă pe proiecte de business

Granturile pentru investiţii vizează extinderea capacităților de producție/de prestări servicii existente sau realizarea de unități noi pentru acestea, precum şi reabilitarea/modernizarea unităților de producție. Acestea se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 de euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse. Valoarea granturilor pentru investiţii nu include cofinanțarea proprie a beneficiarilor – 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate și 30% pentru regiunea București-Ilfov. „Această regiune nu a beneficiat de nicio formă de finanţare europeană în ultimii 7-8 ani. Tocmai de aceea, am reuşit să negociem un procent de cofinanţare de doar 30%, la jumătate din cât se solicită în mod normal pentru companiile aflate în regiunea a doua europeană. Pentru succesul obţinerii finanţării este foarte important planul de afaceri. Pentru acest program în mod particular, pentru a avea timp de analiză a proiectelor, am cerut dispensă să putem da banii până la 30 iunie 2021. Foarte important, înscrierile la toate cele 3 programe trebuie făcute până la sfârşitul acestui an”, a precizat ministrul secretar de stat în MEEMA, Liviu Rogojinaru.

Condiţia de co-participare la investiţii de 15% nu este mare, luând în calcul avantajele net-superioare accesării programului IMM Invest, şi se încadrează în media procentelor solicitate de bănci sau de companiile de leasing pentru diferite achiziţii. Este important însă ca ghidul solicitantului să fie foarte clar, astfel încât firmele eligibile să poată verifica în raportul de progres, la 90 de zile, dacă cheltuielile efectuate sunt acoperite sau nu, a subliniat vicepreşedintele FORT, Florin Bocai. 

Domeniile de investiții susținute din fonduri externe nerambursabile și din cofinanțarea bugetului de stat includ, printre altele, industria auto și servicii specifice auto, inclusiv servicii de reparații, spălătorii auto etc., energie și echipamente/tehnologii/utilaje pentru eficiență energetică, construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții, servicii de transport, inclusiv transport internațional, turism, pensiuni turistice, hoteluri, restaurante și servicii de agrement, inclusiv infrastructura specifică de agrement. Granturile pentru investiții se acordă beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au avut activitate curentă/operațională desfășurată de minimum un an înaintea depunerii cererii de finanțare, au înregistrat profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în unul din exercițiile financiare din ultimii 2 ani înainte de depunerea cererii de finanțare, se angajează să asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv să asigure desfășurarea activității operaționale/curente pentru o perioadă de minimum 3 ani după expirarea duratei de implementare a proiectului, realizează minimum 50% din valoarea veniturilor planificate în cadrul planului de afaceri anexat la cererea de finanțare în primii 2 ani de durabilitate, iar diferența, până la sfârșitul perioadei de durabilitate, respectiv anul al treilea, dispun de cofinanțare proprie a proiectului în procentele prevăzute şi se angajează să prezinte dovezi privind rezonabilitatea costurilor pentru investițiile pentru care se solicită ajutor de stat. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investițiilor se ridică la 550.000.000 de euro, din care 415.870.000 de euro se alocă din bugetul POC 2014-2020 și 62.380.500 de euro cofinanțare de la bugetul de stat, plus 71.749.500 de euro, contribuția proprie.

Articole similare

Ad