Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO: Plata ratelor de leasing pentru vehicule ar trebui să fie cheltuială eligibilă

Operatorii de transport au mari probleme în accesarea IMM Invest. Din cele aproximativ 150 de companii membre FORT care au depus dosare, doar 3 au primit răspuns favorabil. „Firma mea, Intertranscom, dar şi alte companii, au fost respinse, deşi am aplicat împreună cu bănci diferite, iar firmele erau pe profit. Motivul invocat a fost neplata datoriilor la stat, deşi potrivit unui act normativ în vigoare, acestea au fost amânate până în octombrie a.c. Este un non-sens ca după ce oferi un ajutor de stat, să condiţionezi acordarea acestuia de plata impozitelor pe care tot autoritatea guvernamentală le-a amânat. Un alt motiv de repingere din partea băncilor a fost acela că deşi companiile încheiaseră 2019 pe profit, înregistraseră pierdere în urmă cu 4 ani. Obiectivul unui astfel de program de ajutor de stat este repornirea economiei, astfel că nu ar trebui să conteze rezultatele financiare de acum câţiva ani. De altfel, şi în cazul actualei OUG 130, printre condiţiile de acordare a granturilor pentru capital de lucru se numără înregistrarea de profit într-unul din ultimele două exerciţii financiare, iar cine nu poate proba acest lucru este sortit falimentului, pentru că nu poate accesa nicio formă de ajutor de stat“, avocatul Florin Bocai, vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Acesta a atras atenţia asupra faptului că fondurile europene ar trebui să poată fi utilizate şi pentru plata ratelor de leasing (financiar sau operaţional), în condiţiile în care cele mai multe vehicule, de transport marfă sau persoane, sunt achiziţionate în acest sistem. La acest moment, ratele de leasing depăşesc cu mult posibilităţile de plată ale firmelor de profil, în condiţiile scăderii drastice a încasărilor. Un asemenea ajutor ar fi, prin urmare, vital, însă nu este prins nici în OUG 130, aşa cum nu a fost prevăzut nici în IMM Invest.

Firmele interesate pot accesa programul IMM Leasing, a explicat directorul AM-POC, care este gestionat de către Ministerul Finanţelor Publice.

Articole similare

Ad