Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Serviciu modern și ecologic

Primăria Sinaia a inaugurat un nou sistem de transport public în comun, care include operarea a 11 autobuze Mercedes-Benz Citaro hibrid și introducerea unui sistem inteligent de management al traficului și de e-ticketing. Achiziția vehiculelor a fost finanțată cu fonduri europene, în cadrul proiectului Eco Bus, iar valoarea totală a contractului – care include și soluția performantă de e-ticketing – depășește 4,2 milioane de euro. Noul sistem de transport, modern și mai prietenos cu mediu, se așteaptă să atragă mai mulți sinăeni decât până acum, dar și turiști, pentru aceștia din urmă fiind introdusă o linie specială de la Gara din Sinaia la Telegondolă.

Transport Urban Sinaia a fost înființată în 2007 și până în prezent a operat o flotă destul de veche de autobuze, care necesitau multe reparații. Odată cu recepționarea celor 11 autobuze Mercedes-Benz Citaro hibrid – dintre care nouă de 10 m lungime și două de 12 m – transportul public din oraș a căpătat o imagine nouă, fiind mult mai prietenos atât cu localnicii, cât și cu turiștii. De altfel, proiectul Eco Bus, prin care s-a realizat achiziția de autobuze, mai include și modernizarea celor 41 de stații, montarea de panouri de informare și sistem de e-ticketing.

Pe lângă cele 3 linii existente a fost înființată o a patra, special pentru turiști, care face legătura dintre Gara Sinaia și Telegondolă. Se dorește astfel promovarea transportului cu trenul până în Sinaia – pentru cei care vin special pentru pârtiile de schi sau Castelul Peleș – și reducerea numărului de autoturisme care aglomerează orașul. Pe această linie vor fi utilizate modelele Citaro K, de 10 m lungime, care sunt mai ușor de manevrat pe străduțele înguste ce urcă spre telegondolă.

Toți șoferii existenți au fost instruiți pentru exploatarea noilor autobuze, dar și a sistemului integrat, iar în perioada următoare vor mai fi angajați încă 3 șoferi.

Sistem de e-ticketing ca la New York

Sistemul de e-ticketing – implementat în premieră în România – include aplicația mobilă „Sinaia Transport” și portalul web. Pasagerii pot vedea care este cea mai apropiată stație, când va sosi următorul autobuz și, în plus, pot cumpăra bilete și abonamente direct din aplicație. Prețul unei călătorii este de 2 lei pentru adulți și de 1 leu pentru copii.

Operatorul poate vedea gradul de încărcare a vehiculelor (acestea sunt dotate oricum și cu sistem de numărare a pasagerilor) și optimiza capacitățile în timp real. În perioada următoare, folosind noile instrumente, se va face o analiză a fluxurilor de călători și se va eficientiza serviciul.

„Până acum nu erau prea mulți călători, însă suntem convinși că noile autobuze, dar și sistemul facil de informare și de achiziționare de bilete vor determina o creștere a volumului de pasageri transportați. În 18 dintre cele 41 de stații avem panouri de informare digitale cu camere video, iar pentru cumpărarea biletelor și abonamentelor se pot folosi și cele 7 automate amplasate în principalele stații. Ne gândim să introducem în scurt timp și Wi-Fi pe toate autobuzele, pentru a atrage mai mult tineret la bord”, a explicat Cătălin Țicu, director Transport Urban Sinaia.

Sistemul hibrid asigură o economie de 8%

Cele 11 Citaro hibrid sunt propulsate de motorul Mercedes-Benz OM 936, de 300 CP, în tandem cu transmisia automată ZF Ecolife. Sistemul hibrid asigură recuperarea energiei eliberate la frânare și stocarea acesteia în supracapacitori, pentru a fi folosită apoi pentru susținerea cuplului maxim al motorului diesel, asigurând astfel o economie de combustibil de 8% comparativ cu versiunea diesel. Cum topografia din Sinaia impune accelerări și frânări repetate, sistemul hibrid își va demonstra pe deplin utilitatea.

Vehiculele sunt echipate cu ASR, sistem de îngenunchere controlat automat, rampă manuală la ușa a doua, sistem de aer condiționat separat pentru șofer și pasageri, monitoare informative, amplasate în partea din față a salonului, și cu camere video, pentru siguranță. Postul de lucru al șoferului este complet separat de restul autobuzului, pentru mai multă liniște și confort, plus că de acum șoferii nu mai au grija vânzării de bilete la bord.

Citaro hibrid beneficiază de garanție 5 ani, după care, cel mai probabil, vor intra pe un contract de întreținere cu Mercedes-Benz România, în condițiile în care Transport Urban Sinaia nu dispune de service propriu.   

Articole similare

Ad